Fără bani de la UE: Moldova trebuie să recupereze miliardul furat din bănci și să-i aducă în fața justiției pe cei ce se fac responsabili, indiferent de afilierea lor politică

Anticoruptie.md
04/05/2018
UE

Reforma justiției, măsuri mai ferme în combaterea corupției și investigarea fraudei bancare rămân a fi condițiile cheie pentru disbursarea tranșei de 100 mln Euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Consiliul de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, întrunit joi, 3 mai, la Bruxelles, în cadrul celei de a patra reuniuni, a reafirmat că fortificarea statalității și a societății nu poate avea loc decât printr-o luptă reală și decisivă împotriva intereselor și corupției, pentru a construi instituții mai puternice și pentru a contribui la creșterea economică a țării. Oficialii europeni au spus și de această dată că regretă modificarea sistemului electoral, în iulie 2017, prin trecerea de la votul proporțional la cel mixt, și nerespectarea recomandărilor-cheie ale Comisiei de la Veneția. Demnitarii de la Bruxelles au specificat că vor monitoriza îndeaproape consecințele noului sistem electoral, în special impactul pe care îl va avea asupra democrației.

UE a subliniat necesitatea urgentă de a progresa într-o anchetă și urmărire penală cuprinzătoare, imparțială și eficace cu privire la frauda bancară din 2014.UE a reiterat importanța procedurii într-o manieră decisivă și transparentă, în vederea recuperării fondurilor deturnate fonduri și aducerea tuturor celor responsabili în fața justiției, indiferent de afilierea lor politică. Lipsa de progres în acest sens ar putea submina eforturile anticorupție în general, au atenționat oficialii europeni. Republica Moldova a informat despre acțiunile întreprinse în cadrul anchetei privind frauda bancară, care include publicarea rezumatului celui de-al doilea raport Kroll, precum și transmiterea raportului complet autorităților competente din Moldova. Moldova a subliniat importanța cooperării dintre statele membre relevante ale UE în ceea ce privește recuperarea activelor însușite.

Consiliul de Asociere a recunoscut eforturile Republicii Moldova de a implementa Acordul de Asociere, dar a subliniat necesitatea de a transforma legislația și politicile adoptate în acțiuni concrete. Consiliul a subliniat că reformele structurale sunt esențiale pentru a permite creșterea, crearea de locuri de muncă și reducerea sărăciei. UE a subliniat că Agenda revizuită de asociere, care stabilește 13 priorități-cheie pentru acțiune și cele 20 de rezultate pentru 2020, ar trebui să servească drept îndrumare practică în acest scop. Consiliul a subliniat necesitatea intensificării cooperării dintre UE și Moldova în ceea ce privește comunicarea strategică, inclusiv pe îmbunătățirea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la beneficiile concrete ale cooperării UE și la răspunsul la dezinformare. Moldova a subliniat relevanța asistenței și expertizei UE în domeniul comunicării strategice și al suportului media

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, oficialii europeni au reiterat disponibilitatea comunității de a ajuta Republica Moldova în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață ale cetățenilor și îndeplinirea obiectivelor Acordului de Asociere. 

Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a declarat că pentru a primi o primă tranșă din asistența macrofinanciară, Chișinăul trebuie să îndeplinească două condiții esențiale. În cadrul reuniunii de la Bruxelles, au fost discutate și anumite prevederi din legislația Republicii Moldova. Republica Moldova a semnat un acord de finanțare macrofinanciară cu Uniunea Europeană, în valoare de 100 de milioane de euro, în toamna anului trecut, dar transferul primei tranșe a fost amânat de mai multe ori.

Anterior, și Delegația Uniunii Europene la Chișinău a spus că banii vor fi oferiți după ce vor fi evaluate progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor. Țara noastră este cel mai mare beneficiar de asistență europeană din lume pe cap de locuitor. Doar între 2007 și 2013 am primit peste 560 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Declarația comună de presă în urma celei de-a IV-a reuniuni a Consiliului de asociere dintre UE și Republica Moldova poate fi găsită aici 

Anticoruptie.md
04/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii