„Fără corupţie la Bac” // „Aceste campanii trebuie să se încheie cu sancțiuni concrete, altfel nu văd rostul lor” – Ala Revenco, președinta grupului „Părinți Solidari”  

Anticoruptie.md
05/05/2019
Foto simbol: gandul.info

Președinta Grupului „Părinți Solidari”, Ala Revenco, consideră acțiunile de prevenire a corupției în cadrul examenelor de bacalaureat organizate de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Direcția generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului mun. Chișinău drept niște campanii de bifă, deoarece sunt desfășurate o dată la câțiva ani și nu au rezultate concrete.

„Când se vorbește una, iar elevii văd alta, nu avem ca rezultat decât reducerea eficienței campaniei. De multe ori aceste campanii sunt făcute pentru bifă. Campaniile respective trebuie organizate regulat și să fie sancționați cei care recurg la practici ilegale, altfel nu văd eficiența lor”, a declarat Ala Reveco într-un comentariu pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. De asemenea, aceasta este de acord că elevii claselor de liceu își influențează părinții, însă oricum practicile oneroase își originea în mediul profesorilor.  

Lilia Maximenco, șefa adjunctă a Serviciului Asistență Psihopedagogică din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului mun. Chișinău, consideră că plasarea accentului acestei campanii pe viitorii absolvenți este corectă, întrucât unii copii își gestionează banii de la 12 ani. „Să nu uităm că o bună parte dintre copii își au părinții plecați în străinătate și primesc bani de la ei. Ei trebuie să fie informați”, a spus funcționara.   

Centrul Naţional Anticorupţie şi Direcţia generală educaţie, tineret şi sport au anunțat că au încheiat campania de informare „Fără corupţie la Bac” desfăşurată pe parcursul lunii aprilie curent în liceele din municipiul Chişinău. Audienţii şedinţelor de informare au fost liceenii claselor absolvente, conducătorii instituţiilor de învăţământ şi cadrele didactice.

În cadrul acestei campanii, potrivit unui comunicat CNA, ofiţerii acestei instituții au venit cu un mesaj clar pentru viitorii absolvenţi care urmează să susţină examenele de bac. Discuţiile s-au axat pe obligaţiile juridice pe care trebuie să le cunoască liceenii, întrucât majoritatea au împlinit vârsta de 18 ani, iar nerespectarea acestora îi poate face pasibili de răspundere.

Campania de informare „Fără corupţie la BAC” a fost organizată de CNA în comun cu reprezentanţii Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Consiliului mun. Chişinău şi a vizat 94 de licee din municipiu. La şedinţele de informare au participat 4.275 de liceeni, 425 manageri ai instituţiilor de învăţământ şi cadre didactice.

Anticoruptie.md
05/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii