Federația Rusă, obligată de CtEDO să achite despăgubiri de zeci de mii de euro pentru două familii din regiunea transnistreană, ai căror copii au fost uciși în armata separatistă

Anticoruptie.md
20/09/2018
Foto: en.news-front.info

Două familii din stânga Nistrului vor fi despăgubite de guvernul rus cu 50 de mii și 20 de mii de euro în urma a două decizii CtEDO, prin care s-a constatat încălcarea dreptului la viață. Cele două familii și-au pierdut feciorii, care erau  înrolați în armata transnistreană, circumstanțele decesului, în ambele cazuri, nefiind elucidate. Un tânăr a fost găsit împușcat, iar cadavrul celui de al doilea tânăr a fost găsit în râul Nistru, după ce acesta a fugit de câteva ori din armată pe motiv că era torturat.  

Primul caz a fost reclamat de Svetlana Stomatii din satul Vărăncău, municipul Tiraspol. Femeia s-a plâns că fiul său, Alexandru Stomatii, a fost omorât la niciun an după ce a fost înrolat contrar voinței. Cadavrul împușcat al tânărului a fost găsit în seara de 23 mai, 2010, la cinci metri de cazarma de pe teritoriul unității militare din Râbnița. Comandamentul a anunțat familia victimei că este vorba de suicid, deși soldatul avea două răni mortale, în cap și în inimă.

Familia Stomatii a depus o plângere în administrația republicii separatiste, dar și către instituțiile de la Chișinău, Președenție, Parlament, Guvern, Procuratura Generală. Plângerile familiei victimei au fost ignorate atât de autoritățile din Chișinău, cât și de cele din Tiraspol. La fel, a fost lăsată fără răspuns și plângerea depusă la Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova.

Cel de al doilea reclamat se numește Ivan Kolobiciko și este locuitor al orașului Tiraspol. Fiul său, Evgheni, a fost înrolat în armată la 29 iulie, 2007, iar la 20 septembrie, același an, a dezertat după ce a fost supus torturii și tratamentelor degradante. Tânărul a fost reținut și reînrolat, iar peste zece zile, potrivit comandamentului, ar fi părăsit din nou unitatea.

Cadavrul victimei, în stare de descompunere, a fost găsit în râul Nistru, pe data de 3 ianuarie, 2018, iar identificarea s-a făcut prin expertiză genetică.

Procuratura militară din republica autoproclamată a iniţiat o anchetă penală privind moartea lui Evghenii Kolobiciko, însă la finele anului 2008 a fost suspendată pe  motiv că nu a fost identificată nicio persoană care ar putea fi acuzată.

Deși ambele familii au reclamat și statul Republica Moldova, CtEDO a constatat că Guvernul de la Chișinău nu este vinovat.

În 2015, CtEDO a impus Federația Rusă să achite despăgubiri de 35 de mii de euro familiei lui Vadim Pisari, tânărul împuşcat de către un pacificator rus, pe podul de lângă Vadul lui Vodă, în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012, pentru că nu a răspuns somaţiilor soldatului de a se opri. 

Anticoruptie.md
20/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii