Fermierii moldoveni solicită instituirea stării de urgență în agricultură în contextul secetei din acest an. Asociația ”Forța Fermierilor” a adresat o scrisoare autorităților menționând că, din cauza temperaturilor record, ”activitatea agricolă a înregistrat consecințe catastrofale”. Spre exemplu, în sudul țării, culturile de floarea-soarelui și porumb au fost afectate în proporție de aproape 80-100%. Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că o eventuală stare de urgență nu este luată în calcul de Guvern întrucât agricultorii au deja posibilitatea să obțină certificate de forță majoră, se arată întro relatare a RFI de la Chișinău.
Potrivit fermierilor moldoveni, temperaturile record și fenomenele meteorologice extreme, înregistrate în ultimele săptămâni, au creat pagube pe tot teritoriul țării.”Activitatea agricolă a înregistrat consecințe catastrofale cu o amploare extinsă pentru toată Moldova. Toți agricultorii sunt afectați indiferent de tehnologia agricolă aplicată la creșterea culturilor, inclusiv cei cu tehnologie ecologică”.
Asociația ”Forța Fermierilor” face apel către toate instituțiile statului să faciliteze instituirea în mod urgent a Comisiei Naționale de Situații Excepționale și să fie declarată cât mai curând posibil stare de urgență în agricultură la nivel de țară.
Această măsură este absolut necesară pentru salvarea agriculturii din Republica Moldova, afirmă fermierii, precizând că mii de întreprinderi agricole împreună cu zeci sau sute de mii de locuri de muncă pe care le dețin sunt în pericol de a fi falimentate și lichidate, iar în consecință vor pierde toți, nu doar agricultorii.
În acest context, Asociația ”Forța Fermierilor” vine cu mai multe propuneri printre care organizarea, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a procesului de actare centralizat a efectelor secetei în toată țara, introducerea moratoriului pentru fermieri la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere. Fermierii vin cu o adresare și către Uniunea Europeană și organizațiile internaționale pentru stabilizarea situației.
De asemenea, agricultorii își doresc suspendarea plăților corpului principal la creditele agricole bancare și nebancare din perioada iulie 2024 – iulie 2025, creditele fiind prolongate cu respectiv 12 luni și plățile suspendate să fie achitate în perioada prolongată. Această măsură este una deja adoptată de Guvernului României pentru salvarea agricultorilor afectați de secetă în acest an, se arată în scrisoarea fermierilor din R.Moldova.
Aflat într-o vizită de lucru în sudul țării unde,ca și în anii precedenți, temperaturile ridicate și lipsa de precipitații au afectat randamentul culturilor, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și a dat asigurări că susținerea pentru acest domeniu va continua.
Căutăm resurse financiare pentru a sprijini agricultorii, în același timp, doar prin implementarea științei și tehnologiei putem asigura o recoltă bogată. Câteva din soluțiile necesare sunt: investiții în tehnologii avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor adaptați și respectarea asolamentului, a punctat șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au declarat recent că o eventuală stare de urgență cerută de agricultori în contextul secetei nu este luată în calcul de Guvern. Fermierii au deja posibilitatea să obțină certificate de forță majoră, a precizat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, citat de Teleradio-Moldova.
Autoritățile îndeamnă fermierii afectați de secetă să informeze primăria din localitate despre pagubele suferite în urma secetei.
”Pagubele vor fi evaluate de comisiile pentru situații excepționale, care vor elibera documentele necesare pentru următoarea etapă. Veți putea solicita avizul de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Deținerea acestui aviz vă poate scuti de aplicarea penalităților, amenzilor și altor sancțiuni contractuale pentru neexecutarea obligațiilor. Avizul poate fi utilizat pentru a negocia cu băncile comerciale o re-eșalonare a creditelor sau prelungirea termenelor de plată”, precizează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii