Fiul a doi magistrați, promovat în sistemul judecătoresc cu un punctaj de evaluare mai mic decât al altor 10 candidați la funcția de magistrat

Mariana Colun
27/11/2018

Denis Guzun, fiul a doi magistrați, a fost promovat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de magistrat pe un termen de cinci ani, în pofida faptului că el a acumulat la evaluarea profesională doar 77 de puncte dintr-o sută, fiind devansat de 10 contracandidați, care au obținut un punctaj mai mare. Istoria se repetă: în 2014, tatăl său, judecătorul Ion Guzun, a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție, având doar 57 de puncte la evaluarea făcută de Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor, în timp ce alți cinci candidați aveau un punctaj de peste 74 la evaluare. 

Decizia privind promovarea lui Denis Guzun a fost luată în ședința de marți, 27 noiembrie, a Consiliului Superior al Magistraturii. El este fiul lui Ion Guzun de la Curtea Supremă de Justiție și al Mariei Guzun, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. Ion Guzun este judecătorul care l-a eliberat pe interlopul Ion Druță fără vreo motivare. 

Deși alți participanți la concurs au obținut punctaje mai mari la evaluarea profesională, președintele CSM a menționat că s-a luat în calcul experiența candidaților. Hotărârea CSM a fost aprobată cu 7 voturi pro și 1 vot contra. Cel de al doilea candidat selectat de CSM a fost  Veaceslav Cernalev, care a activat ca procuror la Procuratura mun. Chișinău, oficiul Buiucani, și a obținut la evaluare 41 de puncte din 49. La concursul pentru suplinirea a două funcții de magistrat s-au înscris 25  de candidați. 

Din martie 2014 până în prezent, Denis Guzun a fost asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție.

2,2 milioane de lei - de la nuntă  

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017, Guzun a încasat un salariu de 66.000 de lei și o indemnizație de 36.000 de lei. Fiul magistraților a câștigat în 2017 sume de ordinul milioanelor din alte surse. 280.000 de lei i-au intrat în buget din vânzarea a două bunuri imobile. Proaspătul magistrat a adunat 2,2 milioane de lei de la propria nuntă.

El mai declară două terenuri agricole și două intravilane, cu suprafața totală de circa trei hectare, evaluate la peste 20.000 de lei. De asemenea, Denis Guzun a moștenit un apartament cu suprafța de 90 de metri pătrați, evaluat cadastral la 45.000 de lei. El mai are în proprietate două apartamente, unul de 95,6 metri pătrați, evaluat la peste jumătate de milion de lei, și altul de 60 de metri pătrați, cu valoarea de 250.000 de lei, precum și două Mercedesuri, fabricate în 2013 și cumpărate în 2016 cu 510.000 de lei, respectiv 30.000 de euro.

În cadrul ședinței CSM din 27 noiembrie a fost admis la funcția de judecător și Veaceslav Cernalev, procuror la Procuratura Chișinău. Candidaturile celor doi vor fi propuse președintelui țării pentru numirea în funcție pe o perioadă de cinci ani. Decizia CSM poate fi contestată în termen de 15 zile. 

 

Mariana Colun
27/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii