Fiul lui Gheorghe Creţu nu renunţă: se vrea magistrat la Judecătoria sectorului Centru

Victoria Dodon
11/04/2016
Corneliu Creţu Captură video: Jurnal TV

Corneliu Creţu, fiul fostului judecător Gheorghe Creţu, s-a înscris repetat în cursa pentru funcția de magistrat la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei, după ce candidatura sa a fost respinsă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la începutul acestui an.

Corneliu Creţu va concura pentru fotoliul de magistrat alături de alţi 12 candidaţi care au depus cereri de participare în concurs. Subiectul ar urma să fie discutat în cadrul şedinţei CSM de marţi, 12 aprilie.

Nu este pentru prima dată când fiul ex-judecătorului Gheorghe Creţu, condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul morții lui Sorin Paciu în timpul vânătorii din “Pădurea Domnească”, îşi încearcă norocul. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a relatat anterior că atât candidatura lui Creţu, cât şi cea a lui Petru Harmaniuc, fiul ex-judecătorului Valeriu Harmaniuc, au fost respinse de preşedintele Nicolae Timofti.

“În viziunea mea, la examinarea candidaturilor sus-menționate, înaintate pentru numirea în funcția de judecător, Consiliul Superior al Magistraturii a scăpat din vedere unele circumstanțe ce țin de integritatea și reputația acestor persoane și care trebuie să fie luate în calcul și coroborate cu statutul magistratului”, se arăta în actul prin care șeful statului a respins în octombrie 2014 patru candidaturi (Corneliu Crețu, Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin şi Natalia Berbec).

Ulterior, membrii CSM le-au propus celor doi să candideze pentru o funcție vacantă la Judecătoria sectorului Botanica din Chișinău. Aceștia au insistat însă ca CSM să-i propună repetat președintelui pentru ocuparea posturilor de magistrat în instanțele unde au fost repartizați inițial. La sfârșitul anului 2014, membrii Consiliului nu au dat curs solicitărilor și au respins candidaturile tinerilor absolvenți ai Institutului Naţional al Justiţiei.

Asistent judiciar cu averi de milioane

Corneliu Crețu și-a început cariera în 2013, devenind asistent judiciar la Judecătoria sectorului Centru. Potrivit declaraţiei pe venit pentru anul 2014, Creţu a avut un salariu de circa 52.000 de lei şi venituri de peste 65.000 de lei din două depozite bancare deschise în anul 2014. El a trecut pe hârtie şi compania CRC Transport LLC, al cărei fondator este, dar fără a indica venituri din activitatea acesteia, precum şi un Mercedes fabricat în 2008 și procurat în ianuarie 2013. Automobilul, dobândit prin comodat, valora 450.000 de lei. Crețu mai arată că deține a patra parte a unui apartament de 69 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de aproape 400.000 de lei, cumpărat în 1995.

Totodată, potrivit aceleiaşi declaraţii pe venit, asistentul judiciar s-a îmbogăţit cu 18.500 de dolari şi 17.500 de euro după nunta petrecută în anul 2014. Alţi 50.000 de dolari soţii Creţu i-au primit ca donaţie din partea părinţilor.

Victoria Dodon
11/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii