FMI a acceptat să semneze un nou acord cu R. Moldova. Prevederile documentului sunt păstrate încă în secret

Anticoruptie.md
08/11/2016
Sursa foto: captura Privesc.eu

Consiliul de Directori Executivi al FMI a acceptat semnarea unui nou acord de finanțare cu R. Moldova. Documentul prevede acordarea unui împrumut în valoare de 178,7 milioane de dolari. Prima tranșă, de 36 de milioane de dolari, va fi oferită statului nostru imediat după semnarea acordului, a anunțat marți, 8 noiembrie, premierul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă. Oficialul împreună cu spicherul Andrian Candu nu au ratat ocazia de a-i critica în context pe toți cei care s-au arătat sceptici că acest acord va fi semnat.

Pavel Filip s-a ferit să ofere detalii despre prevederile Memorandumului care urmează să fie semnat cu FMI și condițiile pe care va trebui să le îndeplinească R. Moldova pentru a putea beneficia de bani. Singurul detaliu oferit presei este că banii vor fi oferiți în cinci tranșe, de două ori pe an, în funcție de îndeplinirea programului stabilit.

„Prin acest program ne propunem să reformăm justiția, să continuăm lupta cu corupția, să asigurăm creșterea transparenței, se impun schimbări la Banca Națională, o politică bugetar-fiscală echilibrată, mai multă transparență în implementarea proiectelor cu finanțare externă. Ne-am angajat să promovăm politici sănătoase”, a declarat Pavel Filip.

Premierul a calificat decizia Consiliului de Directori Executivi al FMI drept sfârșitul crizei din R. Moldova. „2017 nu va fi un an în care să curgă lapte și miere, dar poate fi unul istoric pentru modernizarea țării. 2017 trebuie să fie anul reconstrucției reale a țării, anul reformelor care nu s-au făcut timp de 25 de ani”, a mai declarat Filip, recomandându-le cetățenilor să-și amintească de toți cei care au menit că R. Moldova nu va putea semna acest acord de finanțare cu FMI.

Nici Andrian Candu nu a ratat ocazia să critice opoziția care și-a exprimat scepticismul față de semnarea memorandumului cu FMI. „Mesajul de ieri al FMI este unul de schimbare a imaginii țării. R. Moldova are șansă să redevină o poveste de succes. Este un semnal către partenerii externi că s-a încheiat un capitol nefast din istoria recentă. A fost o perioadă grea de recuperare. Mulți ne-au pus bețe în roate, puțini au crezut că vom reuși. Au fost tentative de subminare a instituțiilor de stat, prin răspândire de minciuni și chiar încercări de a convinge FMI să nu semneze acest acord cu noi”, a spus spicherul moldovean.

Cei doi oficiali au promis că prevederile și condițiile acordului cu FMI vor fi făcute publice îndată după semnarea documentului.

Anticoruptie.md
08/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii