FMI a băgat în conturile BNM suma de 236 de milioane de dolari pentru investiții în Republica Moldova fără a pune condiționalități

Mădălin Necșuțu
01/09/2021
IMF

Banca Națională a Moldovei (BNM) a primit din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) suma de 236 de milioane de dolari, potrivit unui anunț făcut marți seara de către premierul Natalia Gavriliță, în direct la emisiunea „Politica” difuzată de TV8. 

„În conturile Băncii Naționale a Moldovei au intrat cele 236 de milioane de dolari din partea FMl, care sunt necondiționate. Nu avem nicio condiție. Trebuie să ractificăm în Parlament pentru ca să putem folosi acești bani în buget, dar cu aceste resurse accesate și cu veniturile mai mari într-adevăr în acest an putem gestiona bine finanțele statului. Pensiile vor fi majorate din bugetul de stat, diferența între plata care vine între pensia calculată, plătită bugetul asigurărilor sociale și pensia minimă pe care o să o creștem la 2.000 de lei, deci această diferență va fi acoperită din sursele bugetului de stat”, a declarat premierul.

Ea a mai explicat că cele 236 de milioane de dolari de la instiuțiile financiare internaționale sunt preponderent orientate pentru finanțarea investițiilor.

„Aceste organizații întodeauna când vin au grijă ca să fie suficiente resurse în investiții, da, există resurse care vin pentru a finanța deficitul de stat, deci dacă cheltuielele sunt mai mari ca venitul atunci o parte este finanțată din banii din exterior, aceste sunt sume destul de mici, sub 10% în comparație cu veniturile bugetului național”, a completat Gavrilița.

FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la finele lunii iulie la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat cu aproape 558 milioane de dolari, în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF).

Potrivit unui comunicat al FMI, noul program se va baza pe progresul atins în cadrul programului precedent şi va avea ca obiectiv sprijinirea relansării economice a Republicii Moldova după depăşirea pandemiei COVID-19 şi avansarea în implementarea unor reforme instituţionale ambiţioase.

Șeful delegației FMI, Ruben Atoyan, a declarat la finele consultărilor că misiunea FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Se propune ca Republica Moldova să acceseze, în baza acestui acord, o finanţare în valoare de 400 milioane de drepturi speciale de tragere (ceea ce constituie 232% din cota Republicii Moldova la FMI sau circa 558 milioane de dolari).

Mădălin Necșuțu
01/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii