Securitatea cibernetică, dezinformarea și propaganda în mediul on-line în contextul războiului hibrid cu care se confruntă Republica Moldova, dar și provocările progresului digital și consolidarea securității tehnologice au fost printre temele de discuție în cadrul Forumului național de guvernanță a internetului - Moldova Internet Governance Forum, MIGF, aflat la a patra ediție, ce s-a desfășurat la Chișinău. Printre partenerii Asociației Comunitatea Internet, orgnizatorul Forumului, s-a numărat și Centrul de Investigații Jurnalistice. Internet Governance Forum este o platformă globală a ONU pentru un dialog egal pe probleme legate de guvernanța internetului.
MIGF 2024 a reunit aproximativ 40 de reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și experți în domeniul dezvoltării digitale interesați să discute probleme care vizează accelerarea progresului digital și consolidarea securității tehnologice. La deschiderea evenimentului au luat cuvânt parteneri internaționali și naționali, invitați speciali și reprezentanți ai comitetului de organizare.
Președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, deputatul Lilian Carp a salutat participanții, menționând că Forumul de guvernanță a internetului din Moldova a devenit deja o tradiție. El a reamintit despre reformele în domeniul digitalizării, precum și crearea unei Agenții pentru Securitate Cibernetică, care se va ocupa de prevenirea atacurilor cibernetice. Șeful comisiei parlamentare a abordat subiectul amenințărilor hibride cu care se confruntă Moldova în contextul operațiunilor militare pe teritoriul Ucrainei. „Războiul cibernetic, de fapt a devenit un nou câmp de luptă și Republica Moldova trebuie să facă față acestei noi provocări”, a menționat deputatul.
„Acum ținem o dezbatere publică despre crearea unei comisii speciale permanente care să asigure controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate. La dezbaterea acestui proiect de lege participă și societatea civilă. Am prezentat acest model, așteptăm viziunea tuturor instituțiilor, precum și a societății civile, cu privire la această metodă de control asupra SIS. Împreună putem găsi un echilibru”, a subliniat Lilian Carp.
Directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Alexandru Corețchi, consideră că astăzi societatea nu este foarte responsabilă în a se proteja sau a participa la apărarea împotriva amenințărilor cibernetice. „Noi lucrăm ca să avem totuși protecția identității noastre în spațiul cibernetic, să avem protecția serviciilor guvernamentale și să fim siguri că sunt de încredere și disponibile pentru beneficiul fiecărui cetățean ca să nu apară multe întrebari atunci când folosește internetul. Dar și cetățenii să aibă disciplina să verifice, să facă diferența între o sursă credibilă și o sursă necredibilă”, spune directorul STISC.
Anatolie Golovco, consilierul prim-ministrului în domeniul securității cibernetice și transformării digitale, a sugerat să reflectăm asupra rolului statului, cât și în ce măsură acesta poate interveni, cum contribuie la dezvoltarea segmentului național al internetului pentru a menține echilibrul și nu ajunge într-o situație neplăcută când guvernul are un impact negativ asupra dezvoltării internetului.
Referindu-se la datele actuale ANRCETI, el a remarcat că astăzi există, în cel mai rău caz, în jur de 370 de sate în Moldova care nu au internet. „Chiar dacă aceste localități nu au prea mulți locuitori, ele oricum rămân a fi unități administrative care aparent nu au internet, din simplul motiv că ele nu reprezintă un interes comercial. Probabil, anume aici ar trebui să intervină statul. Este necesar să se contribuie la dezvoltarea rețelei și creșterea transformării digitale în aceste regiuni”, spune Anatolie Golovco.
Anja Gengo, reprezentantă al Secretariatului Global IGF, s-a adresat participanților la forum cu un discurs de bun venit în timpul unei transmisiuni în direct de la sediul ONU din Geneva. Participanții la eveniment au fost salutați și de partenerii internaționali ai MIGF, inclusiv de directorul senior al Internet Society pentru guvernanță europeană și afaceri de reglementare, David Frautschy, responsabilul pentru relații externe RIPE NCC, Vahan Hovsepyan, și managerul global de implicare a părților interesate ICANN pentru Europa de Est și Asia Centrală, Mikhail Anisimov; lor li s-au alăturat Prorectorul pentru cercetare și parteneriate al Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Victoria Cociug și coordonatorul național al MIGF, președintele Asociației „Comunitatea Internet”, Alexei Marciuc.
Au urmat sesiuni plenare și discuții în grup. Discuția din prima sesiune s-a concentrat pe importanța infrastructurii digitale pentru dezvoltarea durabilă a țării și regiunii, rolul internetului și al tehnologiilor digitale în îmbunătățirea accesului la informații și servicii și susținerea creșterii economice a țării.
Reprezentanții Guvernului, STISC, ANRCETI, ICANN, RIPE NCC și companiei StarNet au discutat despre modul în care dezvoltarea și modernizarea eficientă a infrastructurii digitale poate ajuta la deblocarea potențialului economic și social al Republicii Moldova. Accentul s-a pus pe crearea infrastructurii de rețea fiabile și accesibile necesare pentru a susține o gamă largă de tehnologii și servicii digitale.
Reprezentanți ai Parlamentului, Agenției pentru Securitate Cibernetică, organizației Access Now și din partea unui șir de asociații obștești au discutat despre diferite aspecte ale securității cibernetice și rezilienței digitale în țară și regiune, inclusiv strategii și inițiative care contribuie la crearea unui viitor digital sigur și durabil pentru Republica Moldova. Discuțiile s-au concentrat pe adaptarea țării la noile amenințări cibernetice și abordări inovatoare care pot ajuta la adaptarea la peisajul tehnologic în schimbare și pot asigura siguranța cetățenilor, organizațiilor și agențiilor guvernamentale. Experții au făcut schimb de opinii cu privire la modul în care guvernul poate promova reziliența digitală, respectând în același timp drepturile și libertățile cetățenilor, contribuind la minimizarea vulnerabilităților și la crearea unui mediu digital mai sigur și mai fiabil pentru toți.
Un alt subiect de pe agenda MIGF 2024 a fost căutarea unui echilibru între inovare și reglementare: abordări pentru implementarea eficientă a tehnologiilor în Republica Moldova. Reprezentanți ai ANRCETI, ATIC, comunitatea tehnică și experți din România și Kazahstan au luat parte la discuția asupra problemelor cheie legate de crearea unui mediu de reglementare eficient pentru a sprijini și dezvolta inovația digitală. Dialogul s-a concentrat pe necesitatea implementării cadrelor de reglementare flexibile care să faciliteze integrarea tehnologiilor avansate, inclusiv a inteligenței artificiale, în economia și sistemul juridic al țării. Participanții la sesiune au discutat despre modul în care reglementarea poate stimula inovația și progresele tehnologice, asigurând protecția utilizatorilor și a societății, precum și accesul egal la progresele digitale.
Evenimentul paralel, în parteneriat cu Asociația Avocaților Americani ABA ROLI, a discutat despre provocările legislative și politice pentru libertatea internetului în Moldova, precum și despre abordări pentru crearea unui cadru legal mai flexibil și mai echilibrat pentru spațiul online. În acest context, au fost prezentate recomandări elaborate de experți din cadrul Asociației „Comunitatea Internet”, care vor permite implementarea Strategiei de Securitate Națională pentru evitarea eventualelor abuzuri și interpretarea ambiguă a normelor legale.
Au fost discutate, de asemenea, ultimele evenimente și tendințe care afectează libertatea internetului în Republica Moldova și în regiune, în contextul creșterii riscurilor de securitate. La eveniment au participat reprezentanți ai Internews Moldova, Freedom House, organizația canadiană SecDev Foundation, Centrul pentru Democrație și Statul de Drept (Ucraina), Consiliul Presei din Moldova, experți ai mai multor organizații ale societății civile și reprezentanți ai agențiilor guvernamentale.
Evenimentul final a fost lansarea inițiativei pentru tineret IGF din Moldova, care a avut loc cu sprijinul Academiei de Studii Economice (ASEM) și al Incubatorului Inovațional IT4BA. Au prezentat reprezentanții comitetului de organizare al MGF, ai organizațiilor internaționale, ai comunității academice și ai grupului de inițiativă. La sesiunea “Microfonul deschis”, tinerii au putut obține răspunsuri la întrebările lor. Se așteaptă ca inițiativa să contribuie la dezvoltarea culturii participării active a tinerei generații, precum și la includerea durabilă a tineretului în procesele de guvernare a internetului la nivel național, regional și global.
Moldova IGF 2024 este organizată de Asociația „Comunitatea Internet”, căreia îi este încredințat rolul de secretariat neutru al Forumului de Guvernanță a Internetului din Moldova. O înregistrare a transmisiei evenimentului este disponibilă în arhiva RLive TV, precum și pe platformele sociale media ale organizatorului și ale partenerilor media.
Internet Governance Forum este o platformă globală a ONU al cărei scop este de a reuni toate părțile interesate pentru un dialog egal pe probleme legate de guvernanța internetului. MIGF este o inițiativă națională pentru Republica Moldova, care reunește reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante, instituțiilor guvernamentale, societății civile, comunități de afaceri, științifice și tehnice pentru a identifica priorități comune și a discuta probleme și subiecte globale din punct de vedere național.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii