FORUMUL REGIONAL AL JURNALIȘTILOR DE INVESTIGAȚIE// De unde obții sprijin pentru ideea ta de investigație

CIJM
03/06/2025
Sursa: CIJM

Forumul Regional al Jurnaliștilor de Investigație abordează probleme și identifică soluții. Participanții participă la peste 11 sesiuni de instruire, unde dezbat provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație, în special în ceea ce privește identificarea resurselor pentru finanțarea anchetelor. De unde obții sprijin pentru ideea ta de investigație?, este întrebarea care a fost clarifică de speakerii sesiunii a II-a, moderată de expertul media Corina Cepoi.

În debutul sesiunii, Corina Cepoi,  a menționat că, mai mult ca oricând, jurnalismul de investigație are nevoie de suport, iar sprijinul donatorilor externi este o condiție pentru ca ei să-și poată face meseria.

Daniela Vidaicu, Fundația Soros-Moldova

„Soros-Moldova este o organizație cu care mulți ați lucrat. Multumesc tare mult. Noi această intrebare o întâlnim în fiecare zi. Ce facem cu sustenabilitatea, suntem ades întrebați? Presa de investigație este de interes public. Fără ea nu știu cum am supraviețui pe fundalul propagandei, la ce angajamente avem pe rețele, fake news, lucruri inventate. Trebuie să găsim resurse să capacităm jurnalismul de investigație în continuare.

Gohar Khodjayan, International Media Support

„Am stabilit multe priorități în această regiune. Lucrurile nu se rezumă la finanțare. Ținem cont de aspecte numeroase: reziliență, etică.colaborare. Acesta este viitorul. Oferim și screening juridic pentru a ne asigura că investigațiile respectă toate rigorile. Tindem spre un jurnalism sustenabil, de aceea e important să atragi publicul prin conținut. Nu oferim sprijin de dragul sprijinului, dăm sfaturi robuste, dar întotdeauna spunem - Nu contați dosr pe un singur donator, diversificați-vă sursele de finanțare!”

La sesiune mai participă: Paola Gondemayta Soto, de la journalismfund.eu și  ​Ludmila Andronic, Fondul Guvernamental de Sprijin pentru mass-media, care se referă la sursele de finanțare și condițiile care trebuiesc întrunite pentru a fi eligibili, dar, mai ales, a convinge că argumentarea este una foarte bună.

Ludmila Andronic, Fondul Guvernamental de Sprijin pentru mass-media, președintele Consiliului de experți

„Fondul Guvernamental de Sprijin pentru mass-media este de 15 milioane de lei care, eventual, ar putea fi majort până la 40 de milioane. Consiliul de experți va lua decizii pe cont propriu, fără ca mandatul lor să depindă de Ministerul Culturii. În condițiile asigurării transparenței, presa poate fi finanțată și susținută din banii statului. Totuși, redacțiile care vor depune dosarele, trebuie să respecte anumite standarde și eu susțin selectarea această mai riguroasă”

Cea de-a doua ediție a Forumului Jurnaliștilor de Investigație se desfășoară pe 3 și 4 iunie, la Chișinău. Conceput ca o platformă unică pentru profesioniștii din domeniu, evenimentul întrunește într-un singur loc performanța și schimbul de experiență. În acest an, Forumul va fi unul de anvergură regională, întrucât va reuni jurnaliști de investigație din mai multe țări, printre care Republica Moldova, România, Ucraina, Georgia, Armenia, Bulgaria și Kârgâzstan.

Peste 100 de participanți, 40 de moderatori si speakeri de talie internațională abordează provocările cu care se confruntă breasla, dar și caută modele/instrumente prin care jurnaliștii pot influența schimbările pozitive în societățile pe care le reprezintă, într-un moment istoric plin de controverse. 

În cadrul Forumului sunt organizate 11 sesiuni si 5 workshop-uri de instruire și dezbateri despre jurnalismul de investigație: provocări, impact și cum putem obține o reacție a autorităților la problemele abordate în anchete. De asemenea, sunt desfășurate discuții despre solidaritatea de breaslă, oportunitatea și impactul proiectelor transfrontaliere, puterea rețelelor profesionale și importanța activismul civic al jurnalistului în contextul războiului hibrid rusesc, resimțit în toată Europa.

Un spațiu distinct este rezervat sesiunilor de instruire privind capacitarea cu noi instrumente de documentare în bazele de date, inclusiv noi platforme informaționale privind circuitul banilor publici în domenii social sensibile, frauda electorală, monitorizarea impactului anchetelor jurnalistice. 

Figurează și subiecte prioritare, pe fundalul unor pericole tot mai mari pentru munca de jurnalist: securitatea jurnaliștilor de investigație, colaborarea transfrontalieră - construirea încrederii, crearea de alianțe și rețele, modalități de investigare a dezinformării și propagandei și altele.

În premieră, participanții beneficiază de asistența unor specialiști în securitatea cibernetică, care vor verifica, la solicitare, computerele jurnaliștilor și îi vor consulta privind măsurile de securizare.

Consilierul juridic al CIJM acordă, pe toată durata Forumului, consultanță privind reprezentarea drepturilor jurnaliștilor, dar și în ceea ce privește accesul la informația de interes public.

În marja evenimentului, vor fi oferite Premiile pentru Execelență în Jurnalismul de Investigație. Un juriu internațional a evaluat peste 35 de materiale depuse la concurs, iar laureații vor fi anunțați în cadrul unei ceremonii festive, organizată în prima zi a Forumului.  

Forumul Regional al Jurnaliștilor de Investigație, ediția a II-a, se desfășoară cu suportul International Media Support din Danemarca, Fundația Soros-Moldova, organizația TacticalTech din Berlin.

Partenerii evenimentului: Compania StarNet, organizatia Rezindent.NGO, Facultatea Relații Internationale și Jurnalism a ULIM și companile Azuga, VitaPharm, Gitana și Nivalli.

CIJM
03/06/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii