Forumul Regional al Jurnalismului de Investigație abordează probleme, dar și identifică soluții. Participanții discută în aceste momente despre provocările, problemele și posibilele soluții ale jurnalismului de investigație în țările din regiune. Aceste apecte sunt dezbătute împreună cu reprezentanți mass-media din șapte țări.
Moderatorul sesiunii, Oleg Khomenok, un reputat expert în domeniu, a inițiat discuțiile, menționând că cele mai mari provocări pentru jurnaliștii de investigație sunt lipsa finanțării și procesele de judecată.
Vahe Sarukhanyan, Hetq Media, Armenia
„În Armenia există foarte multe provocări. Suntem dependenți de bani, granturile internaționale. Ne lipsește cooperarea dintre mass-media și instituțiile de stat. Și răspunsurile la solicitări vin târziu - în loc de 5 zile trebuie să așteptăm 30 de zile. Informațiile pe care le primim sunt întârziate și incomplete. Și amenzile în eventuale procese de defăimare au crescut de două ori. Câștigăm procese în instanță, dar aceasta necesită timp și resurse”
Bulat Satarkulov, Shaman TV, Kârgâzstan
„Situația jurnaliștilor din Kârgâzstan este extrem de dificilă. Presa este supusă represiunilor, iar atmosfera generală este marcată de frică și presiune. Trăim cu principiul dur: ori ești un erou mort, ori un laș în viață. Uneori, pentru a supraviețui, suntem nevoiți să ne abatem de la codul deontologic, dar chiar și în aceste condiții încercăm să rămânem obiectivi. Autocenzura este prezentă – mulți jurnaliști se tem să colaboreze cu donatorii internaționali. Un sfat care circulă printre noi este să pui bani deoparte pentru avocați – a devenit o necesitate. Totuși, nu renunțăm. Ne-am reorientat spre proiecte educaționale și istorice, unde încă mai putem vorbi deschis – despre foametea organizată, represiuni politice din trecut și alte episoade sensibile ale istoriei noastre. Jurnalismul pe teme istorice are un potențial enorm – ne permite să abordăm subiecte pe care, în alte formate, nu le-am putea atinge.”
Cornelia Cozonac, CIJM, Republica Moldova
„Pe unele specte nu e atât de rău, în comparație cu situația din țările pe care le reprezintă colegii mei. În Republica Moldova poți face orice investigație, pe orice temă și poți găsi o platformă pentru a o publica. Avem probleme legate de finanțări, de procesele de judecată, mai ales în aspectul protecției dtelor personale. E nevoie de timp și resurse pentru a ne asigura reprezentare în instanță. Si atacurile de tip SLAPP s-au întețit în ultima vreme. Presa de investigație are nevoie de suport. Am depus plângeri la poliție pe niște autori, care au plasat informații dengratore la adresa redacției sau anumiți jurnalști. Din păcate, pentru astfel de abuzuri, atacuri pe rețele nu există un răspuns prompt din partea autorităților”
Anna Gvarishvili, IML, Georgia
„Dacă înainte principala problemă în Georgia era accesul limitat la informație, acum vorbim despre supraviețuirea jurnalismului independent. După adoptarea și aplicarea legii așa-numiților agenți străini, vocile critice sunt practic anihilate. Georgia este o piață media mică, iar jurnaliștii depind în mare parte de finanțări externe. Acum, pentru a primi astfel de fonduri, este necesară o permisiune specială din partea guvernului. Nerespectarea noilor prevederi legale poate duce la pedepse de până la cinci ani de închisoare – și deja avem un caz concret al unei jurnaliste care este judecată cu risc de condamnare reală. Este o provocare enormă să lucrezi fără să fii arestat. Mulți jurnaliști muncesc fără salarii, dau dovadă de un curaj extraordinar, dar nu știm cât timp vor mai putea rezista – redacțiile încep să se destrame.”
Cea de-a doua ediție a Forumului Jurnaliștilor de Investigație se desfășoară pe 3 și 4 iunie, la Chișinău. Conceput ca o platformă unică pentru profesioniștii din domeniu, evenimentul întrunește într-un singur loc performanța și schimbul de experiență. În acest an, Forumul va fi unul de anvergură regională, întrucât va reuni jurnaliști de investigație din mai multe țări, printre care Republica Moldova, România, Ucraina, Georgia, Armenia, Bulgaria și Kârgâzstan.
Peste 100 de participanți, 40 de moderatori si speakeri de talie internațională abordează provocările cu care se confruntă breasla, dar și caută modele/instrumente prin care jurnaliștii pot influența schimbările pozitive în societățile pe care le reprezintă, într-un moment istoric plin de controverse.
În cadrul Forumului sunt organizate 11 sesiuni si 5 workshop-uri de instruire și dezbateri despre jurnalismul de investigație: provocări, impact și cum putem obține o reacție a autorităților la problemele abordate în anchete. De asemenea, sunt desfășurate discuții despre solidaritatea de breaslă, oportunitatea și impactul proiectelor transfrontaliere, puterea rețelelor profesionale și importanța activismul civic al jurnalistului în contextul războiului hibrid rusesc, resimțit în toată Europa.
Un spațiu distinct este rezervat sesiunilor de instruire privind capacitarea cu noi instrumente de documentare în bazele de date, inclusiv noi platforme informaționale privind circuitul banilor publici în domenii social sensibile, frauda electorală, monitorizarea impactului anchetelor jurnalistice.
Figurează și subiecte prioritare, pe fundalul unor pericole tot mai mari pentru munca de jurnalist: securitatea jurnaliștilor de investigație, colaborarea transfrontalieră - construirea încrederii, crearea de alianțe și rețele, modalități de investigare a dezinformării și propagandei și altele.
În premieră, participanții beneficiază de asistența unor specialiști în securitatea cibernetică, care vor verifica, la solicitare, computerele jurnaliștilor și îi vor consulta privind măsurile de securizare.
Consilierul juridic al CIJM acordă, pe toată durata Forumului, consultanță privind reprezentarea drepturilor jurnaliștilor, dar și în ceea ce privește accesul la informația de interes public.
În marja evenimentului, vor fi oferite Premiile pentru Execelență în Jurnalismul de Investigație. Un juriu internațional a evaluat peste 35 de materiale depuse la concurs, iar laureații vor fi anunțați în cadrul unei ceremonii festive, organizată în prima zi a Forumului.
Forumul Regional al Jurnaliștilor de Investigație, ediția a II-a, se desfășoară cu suportul International Media Support din Danemarca, Fundația Soros-Moldova, organizația TacticalTech din Berlin.
Partenerii evenimentului: Compania StarNet, organizatia Rezindent.NGO, Facultatea Relații Internationale și Jurnalism a ULIM și companile Azuga, VitaPharm, Gitana și Nivalli.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii