Fost deputat din Platforma DA, despre criza energetică: „Gazul, care vine din Rusia, tot timpul are iz de șantaj. Trebuie să se negocieze cu România și țările UE”

Cornelia Cozonac
14/10/2021

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, îndeamnă autoritățile de la Chișinău să negocieze de urgență cu România și țările UE pentru a procura gaz și a evita o criză energetică de proporții, în condițiile în care Moldova nu a reușit încă să semneze un nou contract cu furnizorul rus de gaze naturale Gazprom, contractul actual fiind prelungit doar până la sfârșitul lunii octombrie. 

„Gazul, care vine din Rusia, tot timpul are iz de șantaj. Gazoductul Iași-Chișinău poate asigura cu gaze întreg teritoriul pe partea dreaptă a Nistrului. Nu neapărat și Transnistria. Întreprinderea Vestmoldtransgaz, care gestionează gazoduct, este controlată indirect de statul român și direct de BERD. Gazul, care va veni în Moldova, tehnologic poate fi tot de la Gazprom, însă juridic el ar fi fie din România, fie din alta țara europeană”, scrie Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook. 

„În situația actuală extrem de dificilă și, totodată, avănd sprijinul fără precedent din partea partenerilor externi, Moldova trebuie să discute la nivel politic cu România și Uniunea Europeană minimum reeșalonarea plăților pentru gazele livrate pe gazoductul Iași-Chișinău sau alocarea subvențiilor întreprinderii Vestmoldtransgaz din partea Romăniei sau/și UE, astfel încăt prețul final pentru Moldova să nu depășească 400 dolari pentru 1000 m3”, susține Slusari, precizând că „întrucât Moldova nu are argumente economice, mai ales după greșeli tactici cu reacția întărziată la problema, e nevoie de pornit negocieri exclusiv politice cu implicarea prim-ministrului și președintei Republici Moldova, în paralel pe trei dimensiuni - Rusia, România și UE”.

Fostul deputat mai spune că împrumutul temporar de energie electrică din Ucraina, în condițiile în care Termocentrala de la Cuciurgan a redus livrarea de energie, nu poate dura mult, întrucât fără negocieri directe țara vecină va dori să semneze un contract la prețuri mult mai mari, după 1 noiembrie.

„Energocom a fost mandatat să caute gaz pe piața, însă operatorii din Ucraina și România propun combustibil albastru la 1200-1400 dolari. Din toate întreprinderile termoenergetice doar Termoelectrica poate activa pe păcură. Entitățile din regiuni pot funcționa doar pe gaze. Domnul Spânu a invitat reprezentanții Gazpromului la negocieri în Chișinău pentru azi-mâine, însă ei au refuzat să vină și au propus niște discuții pe zoom. Gazprom de la spionii săi cunoaște foarte bine toate vulnerabilitățile și greșelele Chișinăului și ne constrănge pentru semnarea unui contract neavantajos. Mecanismul de compensații nu va acoperi șocul de creștere a tarifelor de căteva ori, mai ales pentru industria autohtonă”, susține Slusari. 

Alexandru Slusari insistă ca Moldova să elimine schema importurilor mărfurilor în Transnistria fără achitarea accizelor și TVA în bugetul de stat: „Ajunge! Sute de milioane, încasate suplimentar, taman vor fi direcționate pentru compensații familiilor social vulnerabile la achitarea facturilor de gaz. Ce va face regiunea separatistă și oligarhii ruși cu uzina metalurgică, termocentrală și finanțarea armatei de ocupație, să găndească cei, care 30 de ani trag sforile”. 

„Este singurul forte a Chișinăului la negocieri cu imperiu. Mai ales, că oricum noi căt mai devreme trebuie să ajungem la diversificarea reală a surselor energetice și la renunțarea la politica capitulantă față de Transnistria și Federația Rusă. Suntem în mare întărziere la acest capitol și plătim foarte scump pentru cedări și tradări permanente. Dar acum, în opinia mea, nu avem ce pierde și guvernarea este obligată să aibă poziția verticală și profesionistă la negocieri cu Guvernul rus. Și nu cred că aceste tratative poate duce în continuare Andrei Spânu”, precizează Slusari. 

Amintim că autoritățile moldovenești au anunțat miercuri stare de alertă în sectorul de gaze naturale, determinată de scăderea consumului de gaze naturale, dar și de energie electrică. Republica Moldova încă nu a semnat un nou contract cu furnizorul rus de gaze Gazprom, contractul actual fiind valabil până la sfârșitul lunii octombrie. Starea de alertă impune reducerea consumului de gaze și trecerea unor producători de energie termină la utilizarea păcurei din rezerva de stat. „Guvenul va veni cu măsuri compensatorii, vom găsi soluții pentru protejarea consumatorilor, ajutorul pentru plata facturii, ajutor social etc”, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul Andrei Spânu.

Mai mulți analiști critică acțiunile guvernării în procesul de negocieri pentru aprovizionarea Republicii Moldovei cu gaze naturale, calificându-le drept întârziate.   

 

Cornelia Cozonac
14/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii