Fosta deputată comunistă, Oxana Domenti, urmează să fie numită ambasadoare a Moldovei în Elveția și reprezentant permanent la ONU

Crina Dumitriu
12/09/2018
Pagina de facebook

Fosta deputată comunistă, Oxana Domenti, urmează să fie numită ambasadoare a Republicii Moldova în Elveția și reprezentant permanent al țării la ONU, oficiul din Geneva. Candidatura acesteia a fost aprobată miercuri, 12 septembrie, de către Comisia Politică externă și integrare europeană.

Potrivit procedurii, propunerile cu privire la funcția de ambasador al Republicii Moldova sunt înaintate Guvernului de Ministrul Afacerilor Externe, fiind consultată comisia de profil din Parlament. Odată aprobată candidatura de Guvern, aceasta merge pentru numire la președinte, care poate refuza sau aproba numirea acestuia.

Oxana Domenti este o politiciană și economistă din Republica Moldova. În perioada 2009-2017 a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor. Din 2015 a fost președinta Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie. Anterior, în perioada 2003-2009, Oxana Domenti a fost consilier prezidențial pe probleme sociale. 

În decembrie 2017, Oxana Domenti a renunțat la mandatul de deputat. „Am decis să mă retrag din politică și am depus mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Voi rămâne însă fidelă cauzelor sociale pentru care am pledat și le-am promovat mulți ani la rând atât în calitatea mea de consilier prezidențial, cât și în calitate de președinte de comisie de sănătate și socială. Doresc să mulțumesc mult echipei în care am activat pentru toată susținerea pe care am avut-o în activitatea politică. Mulțumiri distincte președintelui Vladimir Voronin alături de care am lucrat fructuos 14 ani!”, a scris atunci Oxana Domenti pe pagina sa de Facebook.

La sfârșitul anului 2017, familia Domenti deținea în proprietate trei terenuri de tip intravilan: unul – dobândit în 1992 cu suprafața de 0,0640 hectare, altul dobândit în 1998 cu suprafața de 0,0824 hectare și cota-parte ½ , iar al treilea – dobândit în 2014 cu suprafața de 0,0581 hectare și cota-parte ¼. Familia mai are în proprietate o casă de locuit – dobândită în 1998 cu suprafața de 58 m.p., un garaj dobândit în 2002 cu suprafața de 45,3 m.p., un alt bun imobil dobândit în 2011 cu suprafața de 10,8 m.p., dar și o casă de locuit dobândită în 2011 cu suprafața de 125,5 m.p. și cota parte ½. De asemenea, familia Domenti are două automobile: un Mitsubishi Outlander fabricat în 2008 şi dobândit în 2012 și o Kia Sorento fabricată şi dobândită în 2015, folosită prin mandat, precum și bunuri a căror valoare unitară depășește suma de 15 și 20 de salarii medii pe economie.

Soțul Oxanei Domenti este angajat al băncii Moldinconbank. 

În cadrul scrutinului electoral din 2010 Oxana Domenti a donat 15.000 de lei Partidului Comuniștilor.    

Oxana Domenti a figurat în listele negre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament curat întocmite în cadrul alegerilor parlamentare din 2009 și 2010, întrucât avea probleme de integritate. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice arată că în perioada când a exercitat funcţia de consilier al preşedintelui Voronin, Oxana Domenti a beneficiat de un salariu suplimentar din banii publici, fiind inclusă în listele de salariaţi ai Institutului Naţional al Economiei (INE), fără să muncească, de fapt, acolo. Și președintele Igor Dodon a ridicat atunci, de la același institut, retribuții nemeritate. Când falsul a ieşit la suprafaţă, Oxana Domenti a restituit statului suma de 73 de mii de lei.

Crina Dumitriu
12/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii