Fosta președintă a Comisiei Laudromat, Inga Grigoriu, publică, în premieră, documente legate de acuzațiile de abuz în serviciu ce i se aduc lui Stoianoglo

Cornelia Cozonac
11/10/2021

Fosta președintă a Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat, Inga Grigoriu, publică, în premieră, documente, care arată cum a fost promovată modificarea la Legea privind prevenirea și contracarea spălării banilor, formulată drept abuz în serviciu în dosarul procurorului general Alexandr Stoianoglo, aflat în arest la domiciliu. Fosta deputată consideră că și alți actuali și foști demnitari ar trebui să fie trași la răspundere pentru abuzuri similare.  

„Comisia parlamentară de anchetă denumită generic Laundromat ce a activat în legislatura precedentă  a identificat un aspect deosebit privind modificările legislative operate în particular pentru această operațiune în anul 2011. Astfel, introducerea amendamentului "având efect suspensiv" a permis spălarea a peste 22 miliarde de dolari prin R. Moldova”, scrie Inga Grigoriu pe pagina sa de Facebook. 

Fosta deputată a Platformei DA precizează că la momentul elucidării acestui aspect, din arhiva Comisiei parlamentare Securitate națională, Apărare și Ordine Publică au fost ridicate actele aferente la modificarea legii privind spălările de bani din 2011, în ambele lecturi.

Astfel, s-a descoperit că autorul amendamentului este CCCEC (CNA actual), care nu avea drept de inițiativă legislativă conform Constituției. Totodată, a fost solicitată și opinia Direcției generale juridice a Parlamentului. 

Comisia Laundromat a trimis  o solicitare suplimentară către CNA pentru a identifica funcționarul care a înaintat în 2011 amendamentul menționat, însă, documentul a fost distrus în timp de către instituție. CNA a trimis un răspuns sec. 

„Nu ne-am oprit la acest demers sec și am continuat cercetările, căutând răspunsurile la Parlament. Astfel, a fost descoperită o scrisoare din 31 martie 2011, cu nr. 13/1217, semnată de Viorel Chetraru, care înaintează președintelui Comisiei Parlamentare Securitate națională, Apărare și Ordine Publică, un amendament la Legea cu privire la spălările de bani în care solicită întroducerea sintagmei "având efect suspensiv" în lectura a doua. Astfel, am descoperit autorul amendamentului”, precizează Grigoriu.

La 1 aprilie 2011, președintele CPSNAOP a solicitat să fie anexată scrisoarea la dosar. 

Comisia parlamentară de anchetă Laundromat nu a constatat dacă președintele CPSNAOP a solicitat opinia Guvernului din anii de referință cu privire la aceste modificări/propuneri, deoarece dlui a refuzat să ne prezinte răspunsuri la acest aspect. Nici Viorel Chetraru nu a oferit răspunsuri la întrebările suplimentare ale Comisiei Laundromat care vizau noile circumstanțe apărute în cercetarea sub aspectul modificării legislației privind spălările de bani.

„Menționez că nu a existat avizul sau propunerea Guvernului privind introducerea în lectura a doua a amendamentului "având efect suspensiv", iar CCCEC (CNA actual al cărui șef era V. Chetraru), conform Constituției, nu avea drept de inițiativă legislativă. Astfel, președintele Comisiei Parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică nu putea introduce acest amendament fără consultarea Guvernului”, precizează fosta președintă a Comisiei parlamentare Laudromat.  . 

Grigoriu mai spune că scrisoarea cu numărul 13/1217 din 31.03.2011, înaintată CPSNAOP de către șeful CCCEC, Viorel Chetraru, nu a fost găsită în arhiva Comisiei de fond împreună cu toate actele ce vizează celelalte modificări ale legii în prima lectură, ci a fost găsită în altă arhivă a Parlamentului. Fosta deputată crede că „astfel, unul dintre consultanții de atunci ai Comisiei de fond s-a îngrijit de acest detaliu, intuind că peste câțiva ani această scrisoare va prezenta un interes sporit”.

ÎInga Grigoriu consideră că organelor de anchetă ar trebui să afle răspunsuri la următoarele întrebări:

▫️De ce nu a fost informat Guvernul din anul 2011 cu privire la modificările operate la Lege în lectura a doua?

▫️De ce președintele CPSNAOP nu s-a asigurat că Guvernul cunoaște sau este de acord cu propunerile parvenite de la CCCEC în lectura a doua?

▫️De ce a fost tăinuită această informație de opinia publică și care a fost rolul lui M. Gofman la formularea amendamentului prezentat?

▫️Odată ce organele de anchetă au creat un precedent privind abuzul în serviciu, vor acționa acestea și în celelalte cazuri similare identificate?”. 

 

Procurorul General Alexand Stoianoglo a fost reţinut săptămâna trecută, după ce un procuror desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii a pornit un dosar penal pe mai multe capete de acuzare, între care: corupţie pasivă, conlucrare cu un grup criminal organizat, fals în declaraţii, abuz în serviciu. După ce a petrecut 72 de ore în detenție preventivă, Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciu pentru 30 de zile.   

 

Cornelia Cozonac
11/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii