Fosta președintă a Comisiei Laundromat, Inga Grigoriu, explică în ce constă acuzația de abuz în serviciu adusă lui Alexandr Stoianoglo

Cornelia Cozonac
08/10/2021

Fosta președintă a Comisiei parlamentare de anchetă privind schemele de spălare de bani prin Laundromatul rusesc, Inga Grigoriu, spune că faptele de abuz în serviciu ce i se incriminează acum procurorului general Alexandr Stoianoglo, aflat în arest pentru 72 de ore, au fost descoperite în cadrul procesului de documentare pentru raportul comisiei încă în primăvară. Ea scrie pe pagina sa de Facebook că atunci a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor, dar instituția nu a reacționat, fiind nevoie ca deputatul Lilian Carp să revină din nou cu o solicitare pe aceleași fapte. 

„Unul dintre motivele pentru care a fost reținut Alexandr Stoianoglo este abuzul în serviciu, fiind introducerea unui amendament prin sintagma "având efect suspensiv" în Legea cu privire la contracararea spălărilor de bani. Imediat cum am descoperit acest detaliu, în primăvara acestui an, am sesizat organul ierarhic superior, CSP”, menționează fosta deputată. Ea precizează că infracțiunea ce i se incriminează procurorului general este descrisă detaliat  în raportul comisiei, care a fost făcut public în luna iulie, cu o zi înaintea alegerilor parlamentare anticipate. 

Fosta deputată explică detaliat, în postarea sa de pe Facebook, cum au fost adunate datele și cine a fost audiat legat de modificările la legislație care i se incrimineată oficialului de la Procuratură, menționând că propunerea de modificare a cadrului normativ a venit de la șeful de atunci al CNA, Viorel Chetrari, și de la directorul adjunct al Serviciului Prevenirii și Contracarării Spălării Banilor, Mihail Gofman.  

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţie şi reţinut pentru 72 de ore, marţi seara, fiind învinuit de corupere pasivă, abuz în serviciu şi fals în acte.

 

Cornelia Cozonac
08/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii