Fostul combatant și primar de Corjova, Valeriu Mițul, reținut de pretinșii grăniceri transnistreni

Ilie Gulca
05/05/2021
Valeriu Mițul. Foto: Anticoruptie.md

Valeriu Mițul din Corjova, raionul Dubăsari, fost primar, veteran al Războiului de pe Nistru și activist pentru drepturile omului, a fost reținut miercuri, în jurul orei 09:20, împreună cu soția și sora sa, la pretinsul post vamal din Lunga, Dubăsari, teritoriu controlat de administrația de la Tiraspol. 

„Pretinșii grăniceri i-au ridicat actele de identitate, refuzând să explice motivele reținerii, spunându-i să aștepte. Așteptarea a durat mai mult de o oră. Între timp, Valeriu Mițul a sesizat autoritățile constituționale, inclusiv avocații Asociației Promo-LEX”, se menționează într-un comunicat al organizației.

După o oră de la reținerea acestuia, doi reprezentanți ai pretinselor structuri de securitate din regiune și-au cerut scuze și i-au înapoiat actele de identitate. 

Contactat de reporterul Portalului Anticoruptie, Valeriu Mițul a declarat că se simte bine, dar își face griji că nu va putea să meargă la spital.   

„Eu m-am pornit de acasă, de la Corjova, la Chișinău. Ei m-au blocat la așa-zisul post Lunga. Mi-au luat permisul, buletinul de identitate și m-au tras pe dreapta. Am început să mă enervez din cauza că nu îmi spuneau cauza reținerii mele. Au venit vreo doi în civil cu niște foi. Îmi spuneau că o să îmi aducă acuși niște documente. Eu m-am adresat la Comisia Unificată de Control, la poliție, și, poate, datorită lor, nu mi-au dar nicio foaie”, a relatat Valeriul Mițul.

Promo-LEX califică situația lui Valeriu Mițul identică cu cea a altor doi veterani de război – Iurii Coțofan și Victor Timuș, reținuți în august 2020 de către pretinșii grăniceri.

Peste o oră de la reținere, acestora li s-au înmânat documentele emise de către MGB-ul local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

După mai bine de opt luni, situația lui Iurii Coțofan și Victor Timuș nu a fost rezolvată. Situația lui Valeriu Mițul rămâne în continuare incertă. Promo-LEX solicită autorităților constituționale ale Republicii Moldova să depună eforturi suplimentare în rezolvarea definitivă a acestor situații.

Regimul de la Tiraspol a permis locuitorilor din stânga Nistrului să circule liber în perioada sărbătorilor de Paști.

Ilie Gulca
05/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii