Fostul director al Apă-Canal Chișinău, demis. Funcția a fost preluată de Veronica Herța

Anticoruptie.md
09/09/2016
sursa foto: agora.md

Veronica Herța, șefa Direcției generale finanțe a Primăriei Chișinău, a fost aleasă director al SA Apă-Canal. Decizia a fost luată de Consiliul de administrare al întreprinderii în cadrul ședinței de joi, 8 septembrie, după ce a fost luată decizia de a-l demite pe fostul director, Constantin Becciev, pentru administrarea păguboasă a instituției.

Herța este președinte al Consiliului de administrare al Apă-Canal Chișinău. Ea urmează să exercite funcția de director al instituției timp de cel mult un an. „Așa prevede legea. Eu voi fi detașată pentru cel mult un an acolo, după care voi reveni la Direcția generală finanțe. Între timp, acolo va rămâne un șef interimar”, a declarat Herța pentru portalul Anticoruptie.md.

Potrivit funcționarei, Becciev a fost demis de la conducerea Apă-Canal Chișinău urmare a raportului de audit întocmit de ANRE, dar și din cauza cererii de concediu depusă contrar legii. „Pe data de 5 septembrie, dumnealui a depus o cerere prin care solicită să îi fie acordat concediu până în martie 2017, adică pentru jumătate de an. Cererea a fost adresată directorului tehnic al întreprinderii, un subaltern. Din această cauză, proiectul BERD va fi practic blocat”, ne-a explicat Veronica Herța motivele demiterii lui Becciev.

La începutul lunii august, Veronica Herța a prezentat în cadrul unei ședințe a Primăriei Chișinău rezultatele unui raport de audit despre Apă-Canal Chișinău, întocmit de ANRE. Potrivit documentului, pe parcursul ultimilor doi ani, SA Apă-Canal Chișinău a făcut mai multe achiziții prin companii intermediare, suportând pierderi majore. Potrivit documentului, în mai multe cazuri, achizițiile au fost efectuate de la o companie fondată de fiica directorului Apă-Canal, Constantin Becciev. De asemenea, societatea pe acțiuni a făcut, în ultimii ani, și achiziții nejustificate, calificate drept procurări de lux. Numai pentru un automobil, mobilierul din biroul directorului, un televizor, un sistem de conferințe și un aparat de cafea procurate de întreprindere au fost cheltuiți peste trei milioane de lei.

Veronica Herța susține că Procuratura Anticorupție s-a autosesizat în privința neregulilor depistate la Apă-Canal Chișinău, urmând să le verifice.

În noua sa funcţie, funcționara promite că va asigura, în mod prioritar, deblocarea proiectului privind modernizarea SA Apă-Canal Chişinău, în valoare de peste 60 milioane de euro, finanţat de BERD şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).

Anticoruptie.md
09/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii