Fostul magistrat Victor Orîndaș solicită CSM să revizuiască hotărârile prin care a fost declarat incompatibil cu funcția de judecător

Mariana Colun
10/12/2019

La distanța de trei ani și jumătate după ce a fost dat afară din sistem, ex-judecătorul Victor Orîndaș a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-și revizuiască hotărârile, din 31 mai 2016, prin care a fost declarat incompatibil cu funcția de magistrat și i-a fost refuzată demisia. Fostul judecător intenționează să obțină licența de avocat în SUA, iar hotărârile respective ale CSM, pe care le consideră ilegale, ar constitui un impediment. Cererea lui Victor Orîndaș urmează să fie examinată în cadrul ședinței de marți a CSM.

Contactat de reporterii Anticoruptie.md, Orîndaș a precizat că nu intenționează să revină în sistemul judecătoresc din Republica Moldova.

„Am depus cerere de revizuire împotriva hotărârilor CSM ilegale, din 31 mai 2016. Atunci eu am solicitat demisia deoarece eram permanent amenințat și era periculos să revin în țară. Chiar dacă exista o hotărâre irevocabilă a Curții Supreme de Justiție din ianuarie 2016, de repunere în funcție, spre surprinderea mea, CSM, la comandă, a violat Legea privind statutul judecătorului și practicii judiciare a CSM și a CSJ care exista, și m-a dat afară repetat, respingând cererea de demisie, fără să motiveze pe ce lege s-a bazat. Atunci CSM spunea că m-au dat afară pentru că am fost implicat în spălarea banilor din Rusia prin Moldova. Totodată, acest dosar absolut fără probe stă în aer, după trei ani. CSM în anumite cazuri a admis cererile de demisie a altor judecători care la fel sunt vizați în acest dosar. Ulterior am aflat că hotărârea CSM a fost luată în baza Regulamentului Consiliului din 15.09.2015, care-i permitea în 30 de zile să reexamineze un caz deja examinat irevocabil de CSJ.

Am atacat această prevedere a Regulamentului CSM și la 28 august curent am obținut câștig de cauză. Acest fapt mi-a dat temeiuri de revizuire a hotărârilor CSM din 31 mai 2016. Apoi am primit de la CEDO o scrisoare prin care sunt anunțat că dosarul meu este pus pe rol la Curtea Europeană și curând se va examina. Am depus cerere de revizuire pentru a-i da o șansă CSM-lui să-și corecteze greșeaa comisă și să nu aducă o nouă decizie de condamnare a Republicii Moldova la CEDO și despăgubiri de mii de euro pentru acțiuni ilegale împotriva mea”, ne-a declarat Victor Orîndaș.

Atașată vedeți cererea fostului magistrat de revizuire a deciziilor CSM din 31 mai 2016.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie 2015, CSM a propus şefului statului să-l demită pe Victor Orîndaş de la Judecătoria Comercială pentru că ar fi incompatibil cu funcţia pe care o ocupă. Magistratul a fost vizat într-o investigație semnată de reporterii RISE Moldova care demonstra că acesta a fost implicat în „Spălătoria rusească”, eliberând trei ordonanțe de judecată, prin care a ajutat firme din Federaţia Rusă să spele 1,4 miliarde de dolari. La distanța de o săptămână, Orîndaș a adresat CSM o scrisoare pe care a publicat-o pe Facebook. Judecătorul susţinea că a fost presat şi influenţat de Ion Ţurcan, preşedintele Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei, să ia decizii convenabile acestuia. Ion Ţurcan nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile.

La mijlocul lunii februarie 2016, Curtea Supremă de Justiţie a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care judecătorul a fost declarat incompatibil cu funcţia deţinută. La distanța de trei luni, Victor Orîndaş își anunța demisia din sistemul judecătoresc. El susţinea că este persecutat în special de SIS, după ce a sesizat organele de drept despre faptul că Ion Ţurcan, fost preşedinte al Judecătoriei sectorului Centru, l-a presat şi influenţat să ia decizii favorabile acestuia în mai multe dosare. Într-un răspuns oferit portalului Anticoruptie.md, reprezentanții SIS susțineau că acuzațiile lui Orîndaș că instituția l-ar persecuta sunt nefondate și contradictorii.

La 31 mai, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au emis o nouă hotărâre prin care au propus șefului statului să-l demită pe Victor Orîndaș din funcție de judecător pentru că ar fi incompatibil cu funcția de magistrat. Decizia a fost luată după ce membrii CSM au examinat în ședință închisă avizul consultativ al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în privința magistratului. La aceeași ședință, membrii CSM au respins cererea lui Victor Orîndaș prin care el a solicitat să fie eliberat din funcție în baza propriei cereri de demisie. 

În iunie 2016, magistratul a contestat hotărârile CSM, precum și avizul consultativ al SIS la Curtea Supremă de Justiție. Victor Orîndaș a invocat în apărarea sa că în noiembrie 2015 a fost deja declarat incompatibil cu funcția de judecător, iar CSM a făcut o propunere similară șefului statului, doar că în februarie 2016 hotărârea a fost anulată de Curtea Supremă de Justiție. Prin urmare, judecătorul susținea că avea dreptul să demisioneze în baza propriei cereri pentru că, la 16 mai 2016, atunci când a depus solicitarea, nu avea vreo sancțiune disciplinară. 

În septembrie 2016, magistrații Curții Supreme de Justiție au emis o încheiere prin care au dat curs cererii depuse de Ariadna Dodi, avocata lui Victor Orîndaş, cu privire la ridicarea unei excepţii de neconstituționalitate. Apărătoarea a cerut să fie efectuat controlul constituţionalităţii unei prevederi din Legea privind verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice potrivit căreia „în cazul în care titularul, candidatul la funcţia publică refuză efectuarea verificării suplimentare, se aplică în modul corespunzător prevederile art.9 alin.(4) şi (5)”, adică „refuzul candidatului la funcţia publică de a fi verificat are ca efect neangajarea lui în funcţie” sau „în cazul în care titularul funcţiei publice nu consimte să fie verificat, persoana/organul care are competenţa legală de numire în funcţie va dispune eliberarea acestuia din funcţie”. 

Unii experți au criticat modul în care Victor Orîndaș a fost dat afară din sistemul judecătoresc. „Nu este clară declararea incompatibilităţii doar a lui Orîndaş, în timp ce ordonanțe similare au fost emise de mai mulți judecători. După emiterea ordonanţelor unii dintre aceștia chiar au fost promovaţi”, constatau experţii de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Mariana Colun
10/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii