Fostul președinte al Curții Constituționale continuă să evalueze candidații la funcția de judecător. Este imoral, spun experții

Mariana Colun
06/02/2020
Foto: CIJM

Fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, care a demisionat anul trecut, pe fonul crizei fără precedent a înaltei curți, continuă să evalueze procurorii și judecătorii la examenele de absolvire în cadrul Institului Național al Justiției, în calitate de președinte al comisiei de evaluare, funcție ce revine președintelui CC. Experții sunt de părere că Poalelungi nu mai are dreptul moral să evalueze procurorii și judecătorii, iar reprezentanții INJ spun că regulamentul instituției nu admite schimbarea președtintelui comisiei de la un examen la altul.         

Examenele la proba orală pentru persoanele care candidează la funcţia de judecător sau de procuror în temeiul vechimii în muncă, care au loc în perioada 4-7 februarie curent, sunt probe suplimentare la examenele de absolvire din luna martie 2019, când președinte al Comisiei de evaluare era Mihai Poalelungi. Această funcție i-a revenit în calitate de președinte al Curții Constituționale. Regulamentul aprobat de INJ prevede în același timp că președintele Comisiei nu poate fi schimbat de la o probă la alta. Asta chiar dacă șeful comisiei nu mai este președinte al Curții Constituționale, a explicat pentru Anticoruptie.md Serviciul de presă al INJ.

Unii experți consideră că Poalelungi nu mai are dreptul moral să evalueze candidații la funcția de procuror și judecător.

„Eu nu cred că foștii judecători constituționali care au contribuit în special în perioada 7-9 iunie 2019 la generarea crizei politice fără precedent în Republica Moldova au o reputație ireproșabilă. Din aceste considerente, opinia mea personală este că aceștia nu merită să exercite atribuții decisive pentru viitorii candidați la funcția de judecărori, procurori sau doctori în drept. Eu nu cred că instituțiile specializate ar beneficia de o vizibilitate adăugată cu asemenea angajați. La adoptarea deciziilor Curții Constituționale din iunie 2019, judecătorii au luat decizii contrare Constituției, jurisprudenței sale, precum și orânduriii sociale. Acest fapt a fost confirmat și Comisia de la Veneția în opinia publicată la 24 iunie 2019. Modul în care a acționat Curtea Constituțională la acel timp a șocat societatea. Acum, se pare că aceste persoane decid cariera mai multor profesioniști. Un non-sens”, a comentat Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Amintim că Mihai Poalelungi a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții în iunie 2019, la cinci zile după ce Curtea Constituțională și-a anulat hotărârile controversate din 7-9 iunie prin care a decis că noua majoritate parlamentară de coaliție PSRM-ACUM este în afara legii și în imposibilitate de a forma guvernul. Instanța s-a răzgândit după ce Partidul Democrat s-a retras de la putere. Prin deciziile anulate la 15 iunie a fost stabilit termenul limită de 90 de zile pentru investirea Guvernului, au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, a fost suspendat din funcție  Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să poată semna decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data  alegerilor anticipate.

Mihai Poalelungi a fost desemnat în calitate de judecător al Curții Constituționale de către Consiliul Superior al Magistraturii, la începutul lunii martie 2018, fiind singurul candidat înscris în concursul organizat după demisia lui Tudor Panțîru, fostul președinte al Curții. La 16 martie 2018 el a fost ales în funcția de președinte al Curții.

Între 2012 și 2018, Mihai Poalelungi a fost președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Poalelungi a deţinut anterior postul de vicepreşedinte la CSJ, iar între anii 2008 și 2012, cel de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova. Mihai Poalelungi este doctor habilitat în drept și este autor al mai multor lucrări științifice.

Mariana Colun
06/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii