Fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a obținut licența de avocat

Anticoruptie.md
09/09/2020
Foto: CIJM

Fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, care a demisionat anul trecut, pe fonul crizei fără precedent a înaltei curți, a obținut licența de avocat. Numele său se regăsește în lista noilor membri ai breslei apărătorilor, publicată pe portalul Uniunii Avocaților.

În lista celor care au obținut licența de avocat se mai numără judecătoarea Ludmila Ouș și procurorul Serghei Gavajuc.

Amintim că Mihai Poalelungi a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții în iunie 2019, la cinci zile după ce Curtea Constituțională și-a anulat hotărârile controversate din 7-9 iunie prin care a decis că noua majoritate parlamentară de coaliție PSRM-ACUM este în afara legii și în imposibilitate de a forma guvernul. Instanța s-a răzgândit după ce Partidul Democrat s-a retras de la putere. Prin deciziile anulate la 15 iunie a fost stabilit termenul limită de 90 de zile pentru investirea Guvernului, au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, a fost suspendat din funcție  Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să poată semna decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data  alegerilor anticipate.

Mihai Poalelungi a fost desemnat în calitate de judecător al Curții Constituționale de către Consiliul Superior al Magistraturii, la începutul lunii martie 2018, fiind singurul candidat înscris în concursul organizat după demisia lui Tudor Panțîru, fostul președinte al Curții. La 16 martie 2018 el a fost ales în funcția de președinte al Curții.

Între 2012 și 2018, Mihai Poalelungi a fost președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Poalelungi a deţinut anterior postul de vicepreşedinte la CSJ, iar între anii 2008 și 2012, cel de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova. Mihai Poalelungi este doctor habilitat în drept și este autor al mai multor lucrări științifice.

Anticoruptie.md
09/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii