Foto // "Vânătorii" de nisip continuă să prade Nistrul. Ce promite ministrul Mediului

Anticoruptie.md
29/01/2016
Barja care extrage nisip în apropiarea satului Mălăiești din raionul Criuleni. Foto: CIJM

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au descoperit, în apropiarea satului Mălăiești din raionul Criuleni, o barjă care, ilegal, extrăgea nisip și prundiș din râul Nistru. Potrivit localnicilor, în lucrări este antrenată o echipă care efectuează lucrări de cel puțin trei ori pe săptămână. Muncitorii extrag nisipul din râu și îl depozitează pe malul stâng al Nistrului, de unde ar fi transportat pentru comercializare.

Foto: CIJM

Solicitat de reporterii CIJM, ministrul Mediului, Valeriu  Munteanu, ne-a spus că va dispune efectuarea în regim de urgență a unor controale la fața locului. ”În zilele următoare, de acest caz se vor ocupa Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale și Inspectoratul Ecologic de Stat. În cazul în care faptele se vor adeveri, persoanele care se fac vinovate vor fi penalizate. În funcție de gravitatea  prejudiciului cauzat vor fi aplicate amenzi sau se va deschide un dosar penal”, a promis ministrul.

Recent, Centrul de Inevstigații Jurnalistice a scos la iveală că în Republica Moldova înflorește extragerea ilegală de nisip și prundiș din râurile Nistru și Prut. Deși activitatea este ilegală, în perioada 2002 - 2014 daunele ajungând la două milioane de lei, în ultimii cinci ani Centrul Național Anticorupție a pornit un singur dosar penal. 

Anticoruptie.md
29/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii