Foto, Video // Protest de amploare azi în centrul Capitalei. Manifestanții cer validarea alegerilor locale noi

Anticoruptie.md
24/06/2018
Foto: CIJM

Mii de oameni au ieșit duminică, 24 iunie, în centrul Capitalei, pentru a participa la un amplu protest, în legătură cu deciziile a două instanțe de a nu valida alegerile locale noi din Chișinău, din 3 iunie curent. Manifestația, inițiată de lidera PAS, Maia Sandu, și primarul ales, Andrei Năstase, lider al Platformei Demnitate și Adevăr, a început în fața Primăriei, a continuat în Piața Marii Adunări Naționale, după care protestatarii s-au îndreptat spre Parlament. Aceștia au adoptat o rezoluție prin care cer ca mandatul de primar al lui Năstase să fie declarat valid.

Urmăriți video de la protestul din 24 iunie din centrul Capitalei. Sursa: privesc.eu

Inițial sute de oameni s-au adunat în fața Primăriei Capitalei și au scandat „Hoții,Hoții, Noi nu Cedăm”, „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Jos Mafia”, „Noi suntem poporul”, „Jos guvernarea”, „Să vă fie frică, țara se ridică”, „Năstase e primarul”. 

Ulterior mulțimea s-a îndreptat spre Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), scandând „Noi nu cedăm”. De pe scena instalată în PMAN, Maia Sandu s-a adresat mulțimii: „De pe scenă se vede că suntem mulți. Acum câteva zile această guvernare și ultima mască. Toată lumea a văzut clar că în spatele discursurilor pompoase despre integrare europeană se ascund interesele unui individ. Acest individ care în toată viața lui nu a obținut un vot de la cetățeni a decis că țara este a lui și este în drept să facă tot ce vrea cu ea. A încercat să ne manipuleze prin televiziuni, prin presiune pe angajații din sectorul public și privat, iar atunci când a înțeles că noi oricum nu vom face ce vrea el a decis să meargă pe scurtatură: să anuleze voturile oamenilor. Aceasta înseamnă sfârșitul democrației și instalarea dictaturii. Dacă îi vom lăsa să ne fure votul astăzi, ne vor fura și la toamnă și peste 28 de ani”, a declarat lidera PAS.

Andrei Năstase a mulțumit protestatarilor că s-au adunat în număr atât de mare. „Vă mulțumesc că nu lăsați această țară să moară. Vă invit să înțelegem că se poate de trăit onest, în libertate, aici, acasă, dar depinde de dvs”, a declarat liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Vă mulțumesc că ați venit din toate colțurile țării. Dacă ne întreba cineva din afară cât de mult caracter există în Moldova, acest caracter există prin dumneavoastră. Din 2010 până acum s-au făcut foarte multe crime. Atacuri raider, s-a furat un miliard. Iată că am ajuns să ne privească și pe noi. La comanda unui proxenet a ajuns un judecător să îi dea o decizie favorabilă. Iată că au dat peste unul căruia nu îi pasă de sine, dar îi pasă de libertatea acestei țări”, a afirmat Năstase.

Pe rând, mai mulți lideri de opinie au luat cuvântul de pe scena instalată în PMAN. Scriitorul Mircea Ciobanu a declarat: „Instanța noastră a anulat efectul Facebook-ului, cea care nu este controlată politic. Singura autoritate a poporului de a-și manifesta puterea este votul. Și atunci când se neagă acest vot este o crimă. Trebuie băgați la pușcărie cei care au luat această decizie nocturnă”. Viorel Cibotaru, președinte PLDM, a adăugat: „Modul în care a fost tratată problema arată că sistemul nostru este putred. Plahotniuc a corupt întreaga putere din R. Moldova, nu doar justiția”. Parlamentara Maria Ciobanu a spus: „Andrei Năstase este primarul nostru legitim. Nu construiți arene, construiți închisori pentru politicieni corupți”.

Manifestanții au adoptat o rezoluție și spun că vor protesta până când va fi validat mandatul lui Andrei Năstase. Ulterior aceștia s-au îndreptat spre Parlament, unde au scandat: „Validați mandatul”, „Noi de aici nu plecăm, nu plecăm acasă, până când nu dobândim libertatea noastră”.

Amintim că la 3 iunie, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului. Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%.

Ședința de judecată privind validarea mandatului lui Andrei Năstase trebuia să aibă loc vineri, 15 iunie, dar a fost amânată de Judecătoria Chișinău pentru luni, 18 iunie, pe motiv că pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) au ajuns două contestații care vizează neregulile ce ar fi avut loc în turul doi de scrutin, depuse de PSRM. Ulterior, validarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău a fost amânată din nou, după ce instanța a admis luni, 18 iunie, cererea înaintată de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC) de recuzare a judecătorului Valentin Lastavețchi, 

Pe data de 19 iunie,  magistrata Rodica Berdilo de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău după mai bine de trei ore de deliberare într-o ședința de judecată cu ușile închise nu a validat mandatul primarului ales.

Magistrații Curții de Apel au decis joi, 21 iunie, să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Decizia a fost luată de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima. Deși avocații lui Andrei Năstase au cerut recuzarea completului de judecată, cererea fost respinsă a de judecătorul Ion Muruianu.

Anticoruptie.md
24/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii