Fotoreporterul care nu este lăsat la evenimentele Preşedinţiei a acţionat instituţia în judecată

Anticoruptie.md
05/10/2017
Constantin Grigoriţă. Foto: Arhivă personală

Fotoreporterul Constantin Grigoriţă, care i-a adresat şefului statului Igor Dodon mai multe întrebări incomode, a acţionat Preşedinţia în instanţă. Jurnalistul a depus cererea de chemare în judecată după ce nu a fost lăsat să mai participe la evenimentele organizate de instituţia prezidenţială. Judecătoria Chişinău a acceptat cererea fotoreporterului, iar juriştii Preşedinţiei urmează să prezinte o referinţă până la 13 noiembrie. 

Constantin Grigoriţă spune că, după ce i-a adresat lui Igor Dodon câteva întrebări incomode, nu a mai fost lăsat la evenimentele cu participarea şefului statului. „Nu am mai fost lăsat la vreo patru evenimente. Au spus că mi-au retras acreditarea, dar nu mi-au explicat de ce. Consider că este o atitudine selectivă faţă de jurnalişti. Sunt acceptaţi cei care nu-l critică pe preşedinte”, ne-a declarat fotoreporterul.

Acum câteva luni, la o conferinţă de presă, jurnalistul i-a adresat lui Igor Dodon întrebări despre conflictul din regiunea transnistreană şi la relaţia sa cu Federaţia Rusă. „Cum președintele țării poate să meargă să-și ceară scuze de la cel care ne-a agresat? Au împușcat cu tehnică grea. Cu tancuri, trei tancuri. Eu am fost acolo şi am văzut cu ochii mei. Nu am împușcat eu. Cum un președinte poate să-și ceară scuze de la agresor?”, l-a întrebat el pe Igor Dodon.  

Ulterior, Constantin Grigoriţă nu a mai fost lăsat la evenimentele Preşedinţiei. Ulterior, organizațiile neguvernamentale de media au condamnat acțiunile de îngrădire a accesului la informație și restricțiile impuse unor jurnaliști considerați indezirabili de către Președinția Republicii Moldova. Într-o declarație comună semnată de mai multe ONG-uri de media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, acestea au cerut asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanților mass-media la evenimentele organizate de Președinție și la informația de interes public care trebuie să fie furnizată de această instituție în condițiile legii cu privire la accesul la informație.

Şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a iniţiat un litigiu cu instituţia prezidenţială, după ce a îngrădit accesul la informaţie. CIJM a solicitat informații despre persoanele decorate cu distincții de stat de către președinții țării din 2001 până în prezent, precum și actele prin care șefii statului au respins candidaturile judecătorilor propuși să fie promovați sau numiți în funcție. Jurnaliştii au pierdut însă procesul, inclusiv la Curtea Supremă de Justiţie. Ulterior, dosarul a ajuns la CEDO. Cererea a fost deja înregistrată şi i s-a atribuit un număr.

 

Anticoruptie.md
05/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii