Frauda Bancară // „A făcut într-un an câți alții în cinci”. Cele șapte realizări ale procurorului Stoianoglo

Ilie Gulca
01/12/2020

Plahotniuc, principalul coordonator și beneficiar, învinuirea întregului corp de conducere a Băncii Naționale, investigarea banilor ajunși de la Banca Națională pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor. Aceste șapte realizări în dosarul Frauda bancară au fost anunțate, marți, de procurorul Alexandr Stoianoglo după un an de activitate. Președintele ales, Maia Sandu, a exprimat, luni, critici la adresa activității procurorului general Alexandr Stoianoglo în investigarea dosarelor privind furtul miliardului.

● Investigațiile au fost deturnate în mod intenționat pe o pistă greșită. Acestea au fost formale și mimate ca nu cumva să deranjeze interesele adevăraților arhitecți și beneficiari ai fraudei.

Toate aceste acțiuni erau puse în aplicare de către foști procurori, înlăturați încă acum un an. Au fost falsificate episoade întregi și zeci de persoane au fost ilegal trase la răspundere. Unele dintre ele au fost deja condamnate, ispășindu-și pedepsele.

● Principalul coordonator și beneficiar al Furtului miliardului este cetățeanul Vladimir Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare. El a fost arestat, în lipsă, și anunțat în urmărire. Au fost întreprinse toate măsurile, inclusiv pentru sechestrarea averilor acestuia din țară și de peste hotare.

● Finalizarea anchetei despre implicarea Victoriabank și a foștilor ei conducători în schema bancară. Până în prezent, această instituție bancară nu a figurat în investigațiile pe acest caz. Implicarea acestei bănci a dus la furtul a peste 2 miliarde de lei.

● Investigarea implicării băncilor atrase în circuitul ilegal, inclusiv unele din străinătate. Aprecierea juridică a acțiunilor factorilor de decizie ai acestora, inclusiv a cetățeanului Șor.

● Învinuirea întregului corp de conducere al Băncii Naționale. Potrivit anchetei, BNM a avut un rol-cheie în realizarea furtului miliardului, asigurând consilierea juridică a întregului proces.

●  Anchetarea companiilor și persoanelor care au scos, în 2009–2011, prin înșelăciune, din Banca de Economii, zeci de milioane de dolari americani.

● Investigarea episoadelor redistribuirii banilor eliberați de către Banca Națională și transferați pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor.

Ilie Gulca
01/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii