Fraudă cu locuinţe sociale// Mai mulţi funcţionari din Nisporeni şi apropiaţii lor s-au ales cu imobile din contul statului

Irina Odobescu
19/07/2021
Foto: madrm.gov.md

Mai mulţi funcţionari de demnitate publică din oraşul Nisporeni şi persoane din anturajul lor cu venituri ce depăşesc media pe ţară au ajuns proprietari ai locuinţelor construite din banii statului pentru familiile vulnerabile. Frauda a fost costatată de revizorii Curţii de Conturi (CC) şi este confirmată în Raportul de audit făcut public la 16 iulie 2021. 

Potrivit documentului, Consiliul Raional Nisporeni a repartizat în anul 2018 cinci locuințe sociale unor funcționari cu funcții de conducere din cadrul entităților bugetare din raionul Nisporeni, aceștia nefiind eligibili criteriilor privind veniturile obținute și privind lipsa sau existență a bunurilor imobile.

Oraşul Nisporeni nu este singura localitate în care funcţionarii publici au beneficiat de locuinţe destinate păturilor vulnerabile. Auditorii CC au constatat  că, în 30 de cazuri din cele 139 de repartizare a locuinţelor sociale, beneficiarii și membrii familiilor lor au avut venituri care sunt peste limita stabilită de cadrul legal.

În afară de aceasta, au fost depistate şi cazuri de achitare nejustificată pentru lucrărie neexecutate la construcţia apartamentelor sociale. La Briceni au fost plătite lucrările neexecutate în sumă de 40,3 mii lei, în raionul Călărași s-au achitat 78,9 mii lei, în raionul Sângerei – 23,1 mii lei, iar în raionul Soroca – 17,2 mii lei au fost plătiți pentru lucrările neexecutate.

Proiectul de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile a avut ca scop de a construi aproximativ 700 de locuințe sociale pentru 2.500 de persoane din familii sărace și vulnerabile, aflate în imposibilitatea de a avea acces la condiții de locuit satisfăcătoare, precum și familiile tinere cu copii.

Costul total al Proiectului a constituit 21,3 milioane euro sau 426,0 milioane lei. În cadrul Proiectului au participat trei parteneri privați la obiectivele din raioanele Briceni, Nisporeni și Ialoveni, care, în colaborare cu autorităţile publice locale, au contribuit financiar şi cu construcții nefinalizate sau terenuri, beneficiind în final de locuințe în blocurile edificate.

În perioada 2013-2021, în cadrul Proiectului au participat 14 APL-uri de nivelul II, una fiind exclusă pe parcurs, fiind finalizate 525 locuințe sociale în 11 raioane. La moment, sunt în construcție 121 de locuințe în raionul Rezina și raionul Cimișlia.

Unitatea de implementare a Proiectului de construcţie a locuinţelor pentru păturile socialmente vulnerabile II este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Irina Odobescu
19/07/2021Follow us on Telegram

Comentarii