Freedom House, îngrijorată de derapajele democratice din întreaga lume. Care sunt cele mai grave constatări în Republica Moldova

Anticoruptie.md
17/01/2018
Harta statelor libere, parțial libere și cu probleme mari ale democrației, realizată de Freedom House. Sursa: freedomhouse.org

Republica Moldova continuă să fie o țară parțial liberă, se arată în raportul Freedom House, cu privire la drepturile și libertățile civice în 2017. Potrivit studiului Freedom House, Moldova a obținut un scor de 61 din 100, înscriindu-se în categoria țărilor parțial libere, fiind urmată de vecina Ucraina (62) și devansată de Burkina Faso (60).

Moldova a primit trei din șapte puncte pentru libertățile civile, drepturi politice și pentru raitingul libertății. Deocamdată, raportul detaliat cu privire la respectarea drepturilor și libertăților în 2017 în Republica Moldova nu a fost publicat.

Situația din Republica Moldova, potrivit raportului Freedom House

Raportul general al Freedom House constată că, în 2017, democrația s-a confruntat cu cea mai gravă criză din ultimele decenii, în timp ce principiile sale fundamentale - inclusiv garanția alegerilor libere și corecte, drepturile minorităților, libertatea presei și statul de drept - au fost atacate în întreaga lume.

71 de țări au înregistrat scăderi nete ale drepturilor politice și ale libertăților civile, cu doar 35 de avansări înregistrate. Freedom House a înregistrat al 12-lea an consecutiv de declin al libertății globale.

Statele Unite s-au retras din rolul său tradițional, atât în calitate de campion, cât și ca exemplu al democrației, pe fondul declinului accelerat al drepturilor politice și libertăților civile americane.

România face parte din categoria țărilor liber, unde a obținut un scor de 84 din 100. Scorul de 100 la categoria „țări libere” l-au înregistrat Norvegia, Finlanda și Suedia. Canada a obținut 99 de puncte din 100 iar SUA – 86.

Rusia a intrat în categoria țărilor care nu sunt libere, cu 20 de puncte din 100. Cea mai gravă este situația în  Siria, Coreea de Nord, Tibet, Turkmenistan și Uzbekistan.

Într-un raport din 2017, Freedom House a constatat că numirea unui nou Guvern, alegerile prezidențiale și efectele continue ale scandalului „furtului miliardului” din sectorul bancar au marcat anul 2016 în Republica Moldova. Totodată, intimidarea judecătorilor care nu s-au conformat agendei politice, lipsa reformelor care să asigure integritatea în numirea magistraților, dar și „decizia politizată” a Curții Constituționale care a anticipat mobilizarea maselor în favoarea alegerilor prezidențiale directe au dus la declinul nivelului democrației în țara noastră. 

Anticoruptie.md
17/01/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii