Funcționar de stat în timpul guvernării democrate, vizat într-o anchetă a CIJM, a fost numit șef la Poșta Moldovei

Ilie Gulca
11/12/2019
Vitalie Zaharia (în centru)

Vitalie Zaharia, funcționar de stat în timpul guvernării democrate, a fost numit șef la Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei. Zaharia a fost vizat într-o anchetă a Centrul de Investigații Jurnalistice, legat de firma soției sale, care nu a fost declarată atunci când acesta deținea o funcție publică. Ancheta a arătat că firma Toplider SRL era administrată de Vitalie Zaharia și a câștigat, între 2012 și 2018, aproape 100 de contracte cu statul, în valoare de peste 42 de milioane de lei. În perioada 2016-2018, Zaharia a deținut funcția de director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO). 

Începând cu 2011, Guvernul Republicii Moldova a alocat între 10 și 15 milioane de lei pentru un program de activităţi menite să reintegreze localitățile de pe cele două maluri ale Nistrului. Programul prevede lucrări de întreținere a infrastructurii în localitățile din zona de securitate și în cele din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția Chișinăului. Este vorba de reparația clădirilor instituțiilor de învățământ, ale administrației locale, instalarea și extinderea rețelei de iluminare stradală, precum și asigurarea funcționării instituțiilor din mecanismul de soluționare a diferendului transnistrean.   

Centrul de Investigații Jurnalistice a dezvăluit că unele dintre cele mai importante firme câștigătoare ale licitațiilor au fost societățile cu răspundere limitată Toplider și Nobil Invest, pentru început, ambele o aveau ca administratoare pe Iuliana Zaharia. Toplider și Nobil Invest sunt specializate în domeniul iluminatului stradal, dar mai execută lucrări de amenajări interioare și exterioare.

Vitalie Zaharia este soțul Iulianei Zaharia, patroana și administratoarea firmei Toplider. În perioada în care a fost director general al MIEPO, Zaharia nu a indicat în Declarația de avere decât salariul în mărime de circa 200.000 de lei. Prin urmare, Zaharia a tăinut veniturile companiei, înregistrată pe numele nevestei sale. El nu a declarat nici mașina și nici casa pe care o are.

 

Ilie Gulca
11/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii