Fundația Friedrich Naumann: „În Republica Moldova există oligarhi care pot submina procesul de luare a deciziilor”

Anticoruptie.md
20/12/2017
Realitatea.md

Moldova se confruntă cu o lipsă acută de Justiție independentă, un nivel mare de corupție și o libertate limitată a presei, constată fundația germană pentru politică liberală Friedrich Naumann.

Într-un raport făcut public recent de fundație, se arată că lipsa de independență a sistemului judiciar este principalul obstacol în calea punerii în aplicare a statului de drept în Moldova. „Justiția are un statut învechit și ruinat. Incompetența, nepotismul, justiția selectivă și corupția sunt larg răspândite. Presiunile politice asupra judecătorilor sunt vizibile și se repetă”, observă Fundația Friedrich Naumann în ediția europeană a Barometrului libertății pe care îl editează.

Experții fundației germane susţin că în Republica Moldova totuși este în curs de realizare o reformă a sistemului judiciar, deși foarte lent și până acum superficial. Potrivit lor, în țară este răspândită deopotrivă mica și marea corupție, iar corupția la nivel înalt include și participarea autorităților în scheme internaționale de spălare a banilor. Corupția mică este cel mai mult prezentă în educație, asistență medicală și sectorul poliției.

Fundația amintește în studiul său și despre influențele oligarhice asupra guvernării țării. „Deși guvernul ales în Moldova are puterea de a conduce, există mai mulți actori, a căror influență și interferență pot submina procesul de luare a deciziilor. Unul dintre aceștia este oligarhului Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), care controlează majoritatea parlamentară și care este capabil să dirijeze politica țării prin intermediul prim-ministrului Pavel Filip și prin președintele Parlamentului, Andrian Candu, finul său”, se precizează în raport.

Potrivit Freedom House, Plahotniuc controlează piața media cu o cotă de proprietate de 70%, reprezentând patru din cinci canale de televiziune cu acoperire națională.

Astfel, deși peisajul mediatic este pluralist, diversitatea opiniilor este limitată. „Presa din Moldova este parțial liberă, din cauza influenței puternice a proprietarilor de media asupra jurnaliștilor, a presiuni politice și din cauza concentrării proprietății“, scriu experții Friedrich Naumann.

Moldova a obținut un scor bun în cadrul Barometrului în ceea ce privește corectitudinea desfășurării alegerilor și a înregistrat progrese în asigurarea protecției drepturilor omului și în îmbunătățirea mediului de afaceri, potrivit raportului.

Punctajul total de 53,1 puncte plasează țara pe locul al 23-lea, înainte de Bosnia și Herțegovina și după Serbia, Muntenegru, Albania, Bulgaria, Croația, România și Slovenia. Raportul se bazează pe date care acoperă perioada de 12 luni, între iulie 2016 și iunie 2017.

Anticoruptie.md
20/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii