Gaze naturale pentru cinci zile. Energocom a lansat o licitație de procurare a gazelor pentru a acoperi deficitul din octombrie

Olga Stăvilă
25/10/2021

SA Energocom, companie deținută 100% de statul Republica Moldova, a lansat luni oferta de procurare a 5 milioane de metri cubi de gaze naturale, pentru cinci zile, prin gazoductul Ungheni–Chișinău (Todirești  sau Tohatin), gazoductul transbalcanic (Căuşeni, punct de intrare), și gazoductul Ananiev – Cernăuți – Bogorodceni. Această achiziție urmărește să asigure deficitul de gaze naturale procurate de la Gazprom pentru luna octombrie.

Energocom vine cu unele cerințe față de furnizori – să aibă o experiență dovedită, fiabilă a activității sale, să aibă licență de furnizare a gazelor în cel puțin o țară a Uniunii Europene, fără probleme de reputație. Înainte de a încheia orice contract, Energocom va solicita dovada celor menționate mai sus și va avea dreptul să refuze furnizorii neconformi fără niciun recurs, se precizează pe pagina oficială a Energocom.

Guvernul a transferat din bugetul public pe contul Energocom 1,7 miliarde de lei pentru majorarea capitalului social al companiei. Banii sunt destinați pentru semnarea contractelor de procurare a gazelor naturale. Dispoziția în acest sens a fost semnată de Comisia pentru Situații Excepționale pe 22 octombrie.

Din cauza incertitudinii negocierilor cu Gazprom, Guvernul și Parlamentul au identificat o modalitate prin care să achiziționeze volumul necesar de gaz natural pentru a face funcțional sistemul de transportare a gazului. Autoritățile au decis să instituție stare de urgență pentru a putea aloca bani Energocom ca să cumpere volumul necesar de gaz.  

Moldovagaz a contractat pentru octombrie curent de la gigantul rusesc, Gazprom, 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

„Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz”, a precizat societatea Moldovagaz.

În consecință, Moldova este obligată să identifice surse suplimentare pentru a rezolva această problemă.

Olga Stăvilă
25/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii