Energocom a anunțat o nouă licitație pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi ​

Ilie Gulca
27/10/2021

Compania de stat Energocom a anunțat miercuri o nouă licitație pentru achiziția a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru 28 octombrie. Comisia Națională pentru situații excepționale a delegat Energocom să cumpere 5.000.000 de metri cubi de gaze naturale pentru a asigura presiunea necesară din conducte până la sfârșitul lunii octombrie.

Pentru zilele de marți și miercuri, Moldova a cumpărat câte un milion de metri cubi de gaze de la compania olandeză Vitol și cea poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale

Prețul de licitație este legat de cotațiile medii zilnice de schimb pentru gaze (TTF Day Ahead Mid Argus), care, începând cu 27 octombrie, se ridică la 87,335 EUR pe 1 MWh sau aproximativ 1000 USD pe 1.000 de metri cubi.

Conform condițiilor licitației, aceste gaze naturale pot să fie furnizate prin punctele „Alekseevka” (Ucraina), „Todirești” (România) și „Căușeni” (conducta transbalcanică). Guvernul a transferat din bugetul public pe contul Energocom 1,7 miliarde de lei pentru majorarea capitalului social al companiei.

Banii sunt destinați pentru semnarea contractelor de procurare a gazelor naturale pentru luna octombrie.

Moldovagaz a contractat pentru octombrie curent de la gigantul rusesc, Gazprom, 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Miercuri, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, se întâlnește la Sankt-Peterburg cu șeful Gazprom, Aleksei Miller, pentru a continua negocierile care au eșuat săptămâna trecută.

Gazprom a propus Moldovei, potrivit Financial Times, să își „reajusteze” Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și să amâne reformele sale pe piața energetică în schimbul unui preț mai mic la gazele naturale.

Conform estimărilor agenției de presă rusești TASS, necesitățile anuale ale Republicii Moldova constituie aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi (împreună cu regiunea transnistreană – aproximativ 2,9 miliarde de metri cubi). Această cantitate a fost furnizată până în prezent de Gazprom și transportată prin Ucraina.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă că negocierile cu Gazprom se vor axa pe datoria la gaze acumulată începând cu 1994. 

Ilie Gulca
27/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii