Gazoductul Ungheni–Chișinău ar putea funcționa din martie 2020 // Care sunt riscurile pentru R. Moldova

Ilie Gulca
19/06/2019
Vadim Brânzan, ministrul Economiei și Infrastructurii. Foto: unimedia.info

Vadim Brânzan, noul ministru al Economiei și Infrastructurii, a anunțat că gazoductul Ungheni–Chișinău ar putea să funcționeze începând cu martie 2020. Acest termen pune într-o situație vulnerabilă R. Moldova întrucât contractul cu gigantul rusesc Gazprom expiră la sfârșitul lui 2019. Experții în domeniul energetic exprimă temerea că autoritățile ruse ar putea să insiste pentru poziția de monopol pe piața din Moldova, ceea ce ar putea să tragă pe linie moartă gazoductul Ungheni–Chișinău.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că lucrările la gazoductul Ungheni–Chișinău sunt tergiversate din cauza mai multor blocaje. Una dintre probleme invocate de ministru ar fi exproprierea terenurilor pe unde urmează să treacă acest gazoduct, alta ar fi calcularea TVA în ceea ce priveşte lucrările. Însă cea mai importantă problemă, a subliniat el, a fost lipsa voinţei politice pentru realizarea acestui proiect stratetic.

Tergiversarea lucrărilor la gazoductul Ungheni–Chișinău pune în dificultate R. Moldova, deoarece contractul cu singurul furnizor de gaze, Gazprom, expiră la sfârșitul anului curent. În situația în care R. Moldova nu are alternativă de asigurare cu gaze, experții în domeniul energetic au semnalat că negocierile privind un nou acord de furnizare de gaz dintre R. Moldova și gigantul rusesc se desfășoară în condiții dezechilibrate. Ei au propus soluții pentru situația în care Gazprom refuză să semneze contractul cu R. Moldova în cazul dorinței acesteia de a importa gaz și de la alți furnizori.  

„Dacă semnezi contractul astăzi cu Gazprom și faci unul pe termen lung care garantează monopolul Gazpromului, s-ar putea întâmpla să blochezi accesul unor noi furnizori”, a observat recent experta Otilia Nuțu de la Expert Forum în cadrul unei conferințe organizată pe acest subiect.

Pentru a evita o asemenea situație, Nuțu consideră necesară stabilirea unor discuții în format tripatit între Republica Moldova, Ucraina și România cu mediere din partea Uniunii Europene. „România poate să furnizeze la capacitate maximă Republicii Moldova gaz doar că aceata nu are posibilitatea de înmagazinare. În Ucraina există depozite de înmagazinare și s-ar putea importa gaz vara din România și să fie înmagazinat în Ucraina, după care transportat în Moldova”, a propus experta.

Lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni–Chişinău au început la 2 mai 2019 când compania Transgaz a anunţat că a semnat toate contractele de execuţie. Proiectul presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 kilometri.

Ilie Gulca
19/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii