Gazul se scumpește cu aproape 40%. Subsidiara Gazpromului, Moldovagaz, a cerut noi tarife și spune că vrea să-și acopere pierderile de 2,6 miliarde de lei pe 2021

Mădălin Necșuțu
28/01/2022

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acceptat vineri prețul propus de Moldovagaz, astfel că prețul unui metru cub de gaze a fost majorat de la 11,08 lei la 15,18 lei, mai precis cu 37%. În paralel, Executivul a promis achitarea unor noi compensații către cetățeni, cu toate că o nouă scumpire a gazelor va provoca scumpiri de mărufi, servicii, carburanți și energetie electrică.

În cazul rețelelor de transport gaze, tariful crește de la 7,77 lei la 11,612 lei pentru un metru cub în punctele de intrare și de la 8,059 lei la 11,919 lei în punctele de ieșire.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat public miercuri că tariful, pentru un consum de pînă la 150 metri cubi lunar, pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat iar Guvernul va interveni de fiecare dată în ajutorul cetățenilor.

La rândul său directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat joi că în perioada următoare se estimează o reducere a prețului de import, dar asta nu va conduce și la scăderea tarifului, deoarece întreprinderea a înregistrat pierderi de peste 2,6 miliarde de lei în ultimul an din cauza diferenței de tarif, care trebuie să fie recuperate.

Guvernul promite că noua majorare, după cea din noiembrie, nu va afecta cetățenii care consumă puține gaze. Astfel, primii 150 de metri cubi de gaze pe lună vor fi achitați la tariful actual - adică 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100. Restul consumului va fi achitat de cetățeni la prețul majorat și aprobat de ANRE. Republica Moldova a plătit pentru luna ianuarie cărre Gazprom prețul de 646 de dolari americani pentru un metru cub de gaze.

Mădălin Necșuțu
28/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii