O mobilizare fără precedent s-a atestat în Georgia, atât în țară, cât și în diasporă, la alegerile parlamentare din 26 octombrie, dar cu toate acestea partidul Visul Georgian, aflat la guvernare din 2012, și condus din umbră de miliardarul Bidzina Ivanișvili, a obținut o majoritate de voturi, de circa 54 la sută, cu mult înaintea coaliției pro-europene, formată din 4 partide, care au obținut împreună 38 la sută din voturile georgienilor. Opoziția acuză partidul de guvernământ de fraudarea alegerilor, iar președinta Georgiei Salome Zurabișvili a declarat că nu v-a recunoaște alegerile și a îndemnat georgienii să iasă la protest. SUA și UE au cerut investigarea rapoartelor privind posibile ilegalități la alegerile parlamentare din Georgia.
Președinta Georgiei Salome Zurabişvili, o fostă aliată a formaţiunii politice Visului Georgian, a devenit un critic feroce al partidului de guvernământ. Ea a declarat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului şi a vorbit despre vot ca despre o operaţiune specială a Rusiei. „Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni speciale ruseşti, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a declarat ea, conform AFP.
Observatorii de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au declarat duminică că au înregistrat incidente legate de cumpărare de voturi, intimidare a alegătorilor și umplere a urnelor cu voturi false care ar fi putut afecta rezultatul final. Reprezentanții OSCE nu au spus însă că alegerile au fost fraudate, scrie Reuters.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite au cerut o anchetă completă legată de corectitudinea alegerilor din Georgia. „Încurajăm liderii politici ai Georgiei să respecte statul de drept, să abroge legislația care subminează libertățile fundamentale și să abordeze împreună deficiențele din procesul electoral”, a spus Antony Blinken într-un comunicat oficial.
„Nu recunoaştem rezultatele false ale acestor alegeri furate”, a declarat Tina Bokuchava, lidera Mişcării Naţionale Unite, unul dintre cele patru partide din coaliţia de opoziţie, într-o conferinţă de presă sâmbătă seara. Denunţând „o uzurpare a puterii şi o lovitură de stat constituţională”, Nika Gvaramia, liderul partidului Ahali, a declarat că opoziţia a „descifrat modelul de falsificare” a alegerilor.
În Georgia au avut loc proteste masive în ultimii doi ani, generate de numulțumirea cetățenilor în legătură cu apropierea conducerii de la Tbilisi de politica Federației Ruse.
Statele Unite ale Americii au întrerupt programul de asistență în valoare de peste 95 de milioane de dolari pentru Georgia. Anunțul a fost făcut la 31 iulie de secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care a spus că pauză se datorează „acțiunilor antidemocratice și declarațiilor false ale guvernului georgian”, care sunt „incompatibile cu normele de aderare la UE și NATO”.
De la 1 august în Georgia a intrat în vigoare controversata lege a agentului străin, copiată de pe legea similară din Federația Rusă, care va bloca activitea ONG-urilor și a presei care activează pe bază de grantuir și proiecte susținute din exterior.
UE a înghețat asistența acordată Ministerului Apărării din Georgia pe 9 iulie.
Georgiei i s-a acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE în decembrie 2023.
Mai mulți jurnaliști, experți și activiști civici cu care au discutat reporterii www.anticoruptie.md spun că o parte presa georgiană a fost atrasă în mrejele propagandei ruse prin finanțare sub formă de costuri pentru publicitate de la structurile guvernamentale și businesul georgian din Rusia. Mai multe interviuri despre situția din Georgia, dar și o investigație amplă despre propagandă și dezinformare în Georgia citiți pe portalul www.anticorupție.md:
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii