Germania acordă 10 mln de euro pentru conectarea a cinci localități din Moldova la rețele de apă potabilă

Cornelia Cozonac
22/01/2021
Semnarea acordului de grant

Germania va acorda Republicii Moldova un grant de 10 mln de euro pentru  extinderea serviciilor de alimentare cu apă în zonele rurale în cadrul proiectului „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare, Moldova Centru, faza 2”. Un acord în acest sens a fost semnat de Ministerul Finanțelor și Banca de Dezvoltare a Germaniei. 

Proiectul, finanțat de Guvernul Germaniei va contribui la conectarea a cinci localități rurale la apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași.

De asemenea, Acordul prevede acordarea serviciilor de consultanță Agenției de Dezvoltare Regională Centru, precum și servicii de expertiză pentru sprijinirea operatorilor de apă din raioanele Strășeni și Călărași în extinderea zonei de aprovizionare și în procesul de restructurare.

Republica Moldova se confruntă cu grave probleme de mediu, una dintre care ține de resursele insuficiente de apă potabilă, dar și de pierderile nepermis de mari de apă potabilă din cauza rețelelor de transportare neadecvate și a lipsei sistemelor de canalizare în foarte multe localități.  Experții de la Expert Grup, bunăoară, spun că la transportarea a 10 tone de apă potabilă se pierd 9 tone de apă, ceea ce în situația Republicii Moldova este o risipă de nepermis.

„Dacă sistemul de distribuire a apei nu este modernizat, noi o să continuăm să avem pierderi mari de apă potabilă. Ca să producem un dolar, în R. Moldova se consumă 6,9 metri cubi de apă. Însă pierdem apă la transportare, din cauza infrastructurii deficitare, sistemul de distribuire și de scurgere ineficient aduce la pierderi relativ mari de apă în comparație cu alte state. O altă problemă e că statul nu investește în canalizare și nici în stații de epurare”, susține Alexandru Fală.

Expertul consideră că pentru anul 2021 prioritar pentru guvernanți în anul curent ar trebui să fie construirea de sisteme de canalizare și economisirea apei potabile.

Ministerul Finanțelor precizează întrun comunicat de preswă că prin această finanţare suplimentară din partea Germaniei bugetul total al proiectului privind accesul la apă potabilă va ajunge la 25 milioane euro, asistență nerambursabilă.

Cornelia Cozonac
22/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii