Gestiunea proastă a camerelor de supraveghere a traficului rutier: prejudicii de peste 250 de milioane de lei și dosare penale

Anticoruptie.md
05/04/2017
Centrul Unic de Monitorizare. Foto: facebook.com

Auditorii Curții de Conturi au depistat prejudicii de peste 250 de milioane de lei în urma gestiunii frauduloase a sistemelor de supraveghere a traficului rutier, proiect demarat în 2012 și implementat în 41 de intersecții din municipiul Chișinău, precum și în alte 13 raioane ale Republicii Moldova. 96 de milioane de lei dintre aceștia reprezintă venituri ratate de autorități, care ar fi suplinit bugetul public. Rezultatele auditului început încă anul trecut au fost prezentate în cadrul unei ședințe publice a Curții.

Raportul instituției scoate la iveală numeroase nereguli. Bunăoară, alegerea intersecțiilor în care au fost instalate camere a fost nefundamentată, iar unele dintre echipamente nu au funcționat parțial sau deloc, atât în Capitală, cât și în unele centre raionale.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile din subordine au implementat neglijent acest proiect, fiind admise multiple abateri de la lege. Aproape 100 de milioane de lei au fost ratate din neîncasarea amenzilor, din cauza neîndeplinirii corespunzătore a obligațiunilor de serviciu și a omiterii termenului de prescripție a executării sancțiunilor contravenționale. Alte 70 de milioane de lei acordate ca grant de către Republica Chineză au fost gestionate defectuos. 40 de milioane de lei din această sumă au fost valorificate în baza acordului neratificat de către Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Ministerul de Interne și-a asumat obligațiuni în lipsa autorizării Guvernului.

Softul utilizat, de origine chineză, era needentificat, neracordat la prevederile legislației naționale, a fost introdus ilegal în Republica Moldova și se afla abia în procedură de testare în anul 2014, atunci când a început utilizarea lui, potrivit Curții de Conturi. De asemenea, contrar legii, ministrul de Interne a stabilit neregulamentar drepturile de administrare a sistemului, care i-au revenit Serviciului Tehnologii Informaționale, deși atribuțiile erau ale Centrului de Telecomunicații Speciale. Și acordarea dreptului de supraveghere a traficului administrațiilor celor 13 raioane s-a efectuat în lipsa cadrului legal.

Auditorii au depistat ilegalități și în licitațiile desfășurate, contractele de achiziții și cele de parteneriat public-privat încheiate cu agenții economici, și au identificat bunuri, lucrări sau servicii neînregistrate în evidența contabilă. Pentru circa 18 milioane de lei autoritățile nu dispun în general de documente care le-ar confirma modul de utilizare, „deși angajații MAI au confirmat utilizarea acestora”, potrivit raportului de audit. 

„Pe parcursul misiunii, Curtea de Conturi a convocat de două ori Consiliul interdepantamental al organelor de drept de pe lângă Curte, unde am prezentat materiale ce conțineau suspiciuni de fraude. În baza acestora, procuraturile specializate și CNA au pornit mai multe cauze penale. Există și persoane reținute”, a comentat Veaceslav Untilă, președintele CC. Instituția a anunțat despre sesizarea organelor de drept pe acest caz încă în decembrie 2016. 

Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre schema prin care a fost implementat proiectul de supraveghere a drumurilor din țară, gestionat de companii interdependente, cu fondatori, administratori, angajați  și adrese comune, „Un sistem nefuncțional, fiind pus pe brânci de o gașcă de afaceriști, conectată la lumea politică, dar și de impotența statului, care, din cauza intereselor, nu a putut valorifica oportunitatea de a avea siguranță în trafic și încasări la buget”, scriau jurnaliștii.

Anticoruptie.md
05/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii