Ghenadie Pavliuc, ales vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Cum a fost măgulit de un membru al CSM

Anticoruptie.md
31/01/2017
captura csm.md

Ghenadie Pavliuc, judecător de instrucţie la Judecătoria sectorului Buiucani, a fost ales marţi, 31 ianuarie, în funcția de vicepreşedinte al Judecătoriei Chișinău. Candidatura acestuia a fost lăudată de unul dintre membrii CSM.

Pavliuc a ajuns în vizorul public, fiind unul dintre magistrații care au eliberat mandate de arestare în dosare de rezonanță. Magistratul i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arestare la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv după gratii. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. Ulterior, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, ca apoi să-l salveze de la puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare. În mai multe cazuri, inclusiv în dosarul lui Vlad Filat, avocații au cerut recuzarea lui Ghenadie Pavliuc pentru că judecătorul ar fi rudă cu liderul PD, Marian Lupu. Politicianul a respins legăturile de rudenie. La o ședință a CSM, Ghenadie Pavliuc a recunoscut că are o legătură de rudenie cu democratul. „Undeva, al patrulea grad, din partea soţiei”, explica judecătorul. 

Potrivit Ziarului de Gardă, Ghenadie Pavliuc locuiește într-o zonă de lux din Capitală, deși atât el, cât și soția acestuia - medic de profesie - au lucrat întotdeauna la stat. Chiar și așa, el este printre magistrații care au beneficiat de apartamente la preț preferențial. 

În cadrul ședinței de astăzi a CSM, niciunul dintre membrii Consiliului nu l-a întrebat pe Pavliuc despre aceste lucruri. În schimb, Teodor Cârnaț s-a interesat câte cauze reușește să examineze magistratul timp de un an. „Dacă e să le iau pe toate, cred că se adună cam o mie”, a răspuns Pavliuc.

„O mie de încheieri? Cum reușiți să adoptați o mie de încheieri și încă să lucrați și la teza de doctor?”, s-a mirat Cârnaț, după ce s-a interesat când urmează Pavliuc să își susțină teza de doctor.

Tot astăzi, CSM urma să decidă numirea în funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău a magistratului Radu Țurcanu. Chestiunea a fost însă amânată pentru ședința următoare, la solicitarea candidatului, care nu s-a putut prezenta.

Anticoruptie.md
31/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii