Grevă generală în avocatură

Anticoruptie.md
06/10/2017
Congresul avocaților. Captură: privesc.eu

Avocații din Republica Moldova au decis să intre în grevă generală, fiind nemulțumiți de numeroasele cazuri de intimidare și persecutare a apărătorilor din partea magistraților, procurorilor și funcționarilor publici. Potrivit deciziei luate la Congresul ordinar al avocaților de vineri, 6 octombrie, momentul declanșării grevei și durata acesteia urmează să fie stabilite de Consiliul Uniunii Avocaților, însă nu mai târziu de anul viitor. În cadrul întrunirii, apărătorii au aprobat și o Rezoluție în care au enumerat un șir de solicitări către instituțiile statului

Decizia vine inclusiv după ce mai mulți avocați s-au pomenit cu dosare penale pentru infracțiuni, subiecți ale cărora apărătorii nu pot fi. Printre ei se numără Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi, urmăriţi penal pentru fals în declaraţii în plângerile pe care le-au depus în cadrul unui dosar. Cazul a fost condamnat de mai multe organizaţii naţionale şi internaţionale. „Cazul colegilor noștri Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi denotă faptul că sistemul inoculează frica în avocați, aceștia fiind bănuiți pe nedrept, fără probe, de comiterea faptelor penale în cadrul apărării drepturilor clienților lor”, a precizat Nina Lozan, actuala președintă a Uniunii Avocaților, în cadrul Congresului.

Tot ea a amintit de cazul avocatului Educard Rudenco despre care presa a scris anterior că, aflându-se în compania unei prostituate, ar fi fost prins beat la volan de către organele de poliție. În public au apărut și imagini video surprinse cu o cameră de luat vederi, însă fără a fi elucidată identitatea autorului imaginilor și motivul ingerinței în viața privată a apărătorului. „Acuzațiile aduse acestuia în spațiul public au constituit o încălcare a principiului prezumției de nevinovăție și o imixtiune directă în viața privată a persoanei. Uniunea Avocaților condamnă vehement implicarea oricui (inclusiv a organelor statului) în viața privată a colegilor noștri”, a mai spus Nina Lozan.

Printre altele, ea a enumerat și cazurile avocaților Ana Ursachi sau Gheorghe Malic, „protagoniștii unor acțiuni lipsite de temei și de legalitate, acțiuni întreprinse de organele de urmărire penală, precum și de portalurile de știri”.

În cadrul Congresului, avocații s-au arătat nemulțumiți și de aplicarea măsurii preventive sub formă de arest, o practică excepțională, dar care este folosită excesiv de către magistrați. În legătură cu această problemă, avocații Baroului Chișinău au mai amenințat anterior cu grevă generală

La sfârșitul anului trecut, Uniunea Avocaților a venit cu un apel public în adresa instituțiilor statului, prin care a atenționat asupra multiplelor cazuri de încălcare a drepturilor şi intereselor breslei și a solicitat contracararea urgentă a abuzurilor practicate de autoritățile naționale. Solicitările repetate au fost însă ignorate în mare parte. „Avem speranţa că investirea în funcţie a procurorului general va contribui la eliminarea din practica Procuraturii a acţiunilor care sunt contrare normelor legale şi va pune aplicarea acestora în făgașul asigurării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în spiritul principiului prezumţiei nevinovăţiei. Doar în asemenea mod vom asigura protecţia persoanei împotriva acțiunilor abuzive, vom garanta libertatea individuală a persoanei, vom stimula autoritățile statului spre căutarea adevărului prin revizuirea convingerii că persoana împotriva căreia se exercită o acțiune penală este vinovată din start. Pentru a evita în continuare încălcările și intimidările avocaților, Uniunea Avocaţilor, în calitatea sa de organ al autoadministrării avocaturii, va acţiona cu fermitate şi va utiliza toate formele de manifestare permise de lege pentru a asigura funcționarea cadrului legal în activitatea profesională a avocaților”, se spunea în scrisoarea deschisă.

Anticoruptie.md
06/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii