Grupare transnaţională, destructurată de oamenii legii. Voia să spele milioane de euro

Anticoruptie.md
27/11/2015
Foto: Schema spălării banilor // cna.md

Tentativa unei grupări transnaţionale de a utiliza sistemul financiar-bancar moldovenesc într-o schemă de spălare a milioane de euro proveniţi ilegal din ţările UE a fost curmată de CNA şi procurorii anticorupţie.

Potrivit oamenilor legii, mai multe companii din Uniunea Europeană au fost prejudiciate printr-un nou tip de fraudă numit „social engineering”, bazat pe obţinerea, prin manipulare psihologică, a informaţiilor confidenţiale de la mai multe companii străine. Astfel, un grup format din cetăţeni ai Israelului, Federaţiei Ruse, Lituaniei, Moldovei, dar şi ai altor ţări, obţinea date confidenţiale de la diferite companii, pe care le utilizau pentru a simula pretinse relaţii contractuale.

De exemplu, după ce se asigurau că şeful companiei-victimă se afla într-o deplasare, aceştia contactau contabilii sau responsabilii financiari ai instituţiilor şi îi anunţau, din numele managerului, că există o situaţie urgentă şi o anumită sumă de bani trebuie transferată pe conturile unor companii necunoscute. Ulterior, de pe aceste conturi, banii ajungeau către un lanţ de intermediari din diverse ţări, printre care Estonia, Letonia şi Republica Moldova.

Utilizând această schemă, în perioada septembrie-octombrie 2015, s-a încercat utilizarea conturilor bancare a mai multor societăţi autohtone, înfiinţate cu acest scop, pentru legalizarea mijloacelor băneşti obţinute prin escrocherie de la agenţi economici din Lituania, Franţa, Cehia, Ungaria etc. Banii  urmau să fie transferaţi pe adresa unor societăţi din China, având la bază contracte fictive de cumpărare a utilajelor industriale.

Pe acest caz a fost pornită o urmărire penală pentru spălări de bani în proporţii deosebit de mari. 1.300.000 de euro au fost sechestraţi pe conturile societăţilor implicate, bani obţinuţi din fraudarea companiilor străine. Totodată, în urma percheziţiilor efectuate la domiciliul şi oficiul bănuiţilor, au fost depistate şi ridicate ştampilele şi documentele de constituire a zece societăţi autohtone şi patru companii străine, fondate de membrii grupului pentru a fi utilizate în spălările de bani.

La fel, au fost ridicate chei digitale de acces distanţat la opt conturi străine, contracte şi scrisori de garanţie bancară falsificate, în valoare de milioane de euro şi alte obiecte şi documente utilizate pentru săvârşirea infracţiunilor.

CNA precizează că o persoană care dirija activităţile infracţionale ale grupului pe teritoriul ţării noastre este plasată în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Totodată, presupusul organizator al întregii scheme, un cetăţean al Israelului, este anunţat în căutare internaţională.

Concomitent, CNA a sesizat ambasadele mai multor ţări europene, pe teritoriul cărora activează companiile care au căzut pradă grupului, pentru a conlucra în recuperarea prejudiciilor. 

Anticoruptie.md
27/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii