Guvernarea a procedat la instituirea mecanismului împotriva funcționarilor corupți. Primul proiect, adoptat în prima lectură

Ilie Gulca
09/09/2021
Foto: newsmaker.md

Parlamentul va avea dreptul să demită conducătorii Consiliului Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), Consiliului Audiovizualului (CA), Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) și Comisiei Naționale a Pieții Financiare (CNPF) în cazul constatării unei administrații ineficiente a acestor instituții aflate sub control legislativului.

Este vorba de un proiect votat joi în prima lectură de către majoritatea parlamentară. Proiectul cu pricina a fost anunțat, pe 2 septembrie, de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și reprezintă un mecanism prin care guvernarea intenționează să scape de funcționarii corupți.

După spusele ministrului Justiției, existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor respective nu pot răspunde pentru ineficiență și incompetență. Acest proiect instituie competența legislativului să poată analiza, prin intermediul comisiilor parlamentare, activitatea instituțiilor publice aflate sub control parlamentar.

„Și, în funcție de concluziile trase, Parlamentul să poată adopta actele necesare pentru remedierea situației, inclusiv revocarea conducătorilor ineficienți și incompetenți ai acestor structuri”, a explicat oficialul.

Autorii inițiativei menționează că acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului.

Ilie Gulca
09/09/2021Become a Patron!

Comentarii