Guvernul a prelungit moratoriul asupra acordării cetățeniei prin investiții

Crina Dumitriu
17/12/2019
Foto: CIJM

Guvernul Chicu a prelungit cu încă două luni moratoriul asupra acordării cetățeniei prin investiții, începând cu 20 decembrie 2019. Moratoriul privind dobândirea cetăţeniei prin investiţie a fost instituit pe 31 iulie, de Guvernul condus de Maia Sandu, pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Legea prin care acesta a fost instituit prevede că Guvernul este în drept să decidă referitor la prelungirea moratoriului pentru o perioadă de cel mult două luni.

Guvernul a cerut Ministerului Afacerilor Interne, Biroului Migrație și Azil, Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate și Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor să elaboreze în termen de 30 de zile, conform competențelor și în baza datelor concludente de care dispun, rapoarte de evaluare a Programului de dobîndire a cetățeniei prin investiție. Raportele trebuie să conțină o evaluare a riscurilor privind ordinea publică și securitatea statului, al corupției și spălării banilor în Republica Moldova și să fie prezentate ulterior Comisiei de examinare a dosarelor. 

Transparency International – Moldova, a criticat dur programul de cetățenie prin investiții promovat în Republica Moldova, întrucât este netransparent și comportă riscuri de corupție. Programul moldovenesc este similar cu modelul maltez, care la fel a fost criticat dur de mai mulți politicieni europeni. Presa a scris că preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani a cerut,  în 2017, că la nivel european să se ia atitudine faţă de schema controversată de acordare a cetăţeniei malteze, având în vedere problemele ce ţin de nerespectarea principiului supremaţiei legii în această ţară.

Compania „Henley & Partners” care gestionează Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții  anunța în august curent că au fost finalizate trei dosare privind obținerea cetățeniei prin investiții. Șase cetățeni străini au obținut și cetățenia R. Moldova, iar investițiile promise în cadrul acestor procese sunt de 545 de mii de euro. Potrivit legii, o persoană străină poate obține cetățenia Moldovei dacă va transfera cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau minimum 250 de mii de euro în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova.

 

Crina Dumitriu
17/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii