Guvernul anulează secretul offshore. Companiile înregistrate în Republica Moldova vor deveni transparente, iar datele despre ele vor putea fi accesate deschis

Mădălin Necșuțu
13/10/2021

Executivul a aprobat, miercuri, avizul pentru modificarea legii privind acționariatul firmelor și a anulat astfel secretul offshore pentru a oferi o transparență maximă companiilor care activează în Republica Moldova.

Prin modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, autoritățile au anunțat că va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența, respectiv zone offshore.

Investigațiile jurnalistice din ultimii ani realizate de Anticorupție.md au scos la iveală foarte multe scheme de corupție puse la punct de companii offshore abonate la banii publici. Oligarhi precum Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon sau chiar fostul președinte prorus Igor Dodon au fost conectați la astfel de companii offshore prin scheme de corupție și finanțări ilegale din străinătate.

De asemenea, Agenția Servicii Publice (ASP) să fie cea care asigură accesul la informația din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi ai companiilor ce activează pe tot teritoriul Republicii Moldova. În viitorul apropiat, informația va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companiile înregistrate în Republica Moldova. Guvernul menționează că noile prevederi vor contribui la asigurarea stabilității economice a statului, prevenirea corupției, evaziunii fiscale și spălării banilor.

Mădălin Necșuțu
13/10/2021Become a Patron!

Comentarii