Guvernul anulează secretul offshore. Companiile înregistrate în Republica Moldova vor deveni transparente, iar datele despre ele vor putea fi accesate deschis

Mădălin Necșuțu
13/10/2021

Executivul a aprobat, miercuri, avizul pentru modificarea legii privind acționariatul firmelor și a anulat astfel secretul offshore pentru a oferi o transparență maximă companiilor care activează în Republica Moldova.

Prin modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, autoritățile au anunțat că va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența, respectiv zone offshore.

Investigațiile jurnalistice din ultimii ani realizate de Anticorupție.md au scos la iveală foarte multe scheme de corupție puse la punct de companii offshore abonate la banii publici. Oligarhi precum Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon sau chiar fostul președinte prorus Igor Dodon au fost conectați la astfel de companii offshore prin scheme de corupție și finanțări ilegale din străinătate.

De asemenea, Agenția Servicii Publice (ASP) să fie cea care asigură accesul la informația din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi ai companiilor ce activează pe tot teritoriul Republicii Moldova. În viitorul apropiat, informația va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companiile înregistrate în Republica Moldova. Guvernul menționează că noile prevederi vor contribui la asigurarea stabilității economice a statului, prevenirea corupției, evaziunii fiscale și spălării banilor.

Mădălin Necșuțu
13/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii