Guvernul Chicu dispune moratoriu asupra tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgență

Crina Dumitriu
19/03/2020
CIJM

Guvernul Chicu va dispune în câteva zile moratoriu asupra tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgență și va suspenda controlul fiscal și financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici şi/sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecţie a muncii. Totodată, Guvernul intenționează să anuleze obligativitatea efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019 pentru entitățile economice mijlocii și mari.

Aceste măsuri, dar și altele urmează să fie aprobate într-o ședință de Guvern și sunt orientate, potrivit premierului Ion Chicu, să susțină businessul mic și mijlociu pe perioada de criză legătă de răspândirea noului coronavirus. 

Executivul mai prevede ca achitarea impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător pentru primul trimestru al anului 2020 să se facă până la data de 25 iunie 2020. În același context, declararea și achitarea impozitului pe venit pentru anul 2019 de către (1) întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești (de fermier), neplătitori de TVA, cu până la trei salariați și de către (2) agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (regimul IVAO), se va efectua până la 25 aprilie 2020.

Tot în perioada stării de urgență, termenul de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale care a survenit în perioada stării de urgență declarate se va prelungi cu 30 de zile. 

În același timp, începând cu 1 mai 2020, va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, se precizează într-un comunicat al Serviciul de presă al Guvernului.

Crina Dumitriu
19/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii