Guvernul întroduce mecanisme noi de ajustare a valorii contractelor achiziţiilor publice în domeniul construcţiilor

Anticorupţie.md
27/04/2022

Valorile contractelor de achiziție publică de lucrări vor putea fi ajustate prin mecanisme noi, urmare a creșterilor de prețuri, în special din domeniul construcțiilor. Guvernul a aprobat miercuri,, proiectul de modificare a Regulamentului privind ajustarea periodică a valorii contractelor de achiziții publice mai mari de un an. Prin această măsură, Executivul vrea să asigure continuarea executării contractelor de achiziție publică de lucrări, astfel încât să nu se ajungă la neexecutarea sau la stoparea lucrărilor. 

Conform proiectului, ajustarea se va realiza în baza actualizării prețurilor de cost, precum și ținând cont de rata inflației și a deflației. În acest sens, în Regulament vor fi introduse noțiuni noi, iar unele noțiuni se vor modifica.

De asemenea, proiectul prevede introducerea unei noi formule, care reglementează posibilitate de ajustare a prețului contractelor de achiziție publică de lucrări în baza prețurilor aferente materialelor de construcție, luând în considerare orice creștere sau diminuare a acestora. Astfel, actualizarea prețurilor componente prețului de cost se va efectua luând în considerație: creșterea salariului, prețul la materiale și prețul la combustibil.

Totodată, subiecții participanți la procesul de achiziție vor putea să selecteze formula în baza căreia se va efectua ajustarea contractelor, condiție ce urmează a fi prevăzută  în documentația de atribuire de către autoritatea contractantă. 

Proiectul, de asemenea, completează Regulamentul cu un nou capitol, care stabilește procedura de examinare a solicitării de ajustare și modul de actualizare a prețurilor la componentele prețului de cost.

Actualmente, ajustarea valorii contractului de achiziții publice încheiat pe un termen mai mare de un an se efectuează ținând cont de rata inflației sau deflației calculată pentru anul precedent ajustării și publicată de Biroul Național de Statistică.

Anticorupţie.md
27/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii