Guvernul promite un nou bac la Molovata. Actualul mijloc de transport are un grad înalt de uzură

Ilie Gulca
24/09/2021

Premierul Natalia Gavrilița a solicitat Biroului de Reintegrare să identifice soluții pentru achiziționarea unui bac pentru satele Molovata (dreapta Nistrului) și cele zece localități din stânga Nistrului aflate sub jurisdicția Chișinăului.

În perioada blocajului impus de Tiraspol, actualul bac, aflat într-o stare avansată de uzură, a fost singura conexiune cu malul drept pentru cei 23.000 de oameni din cele zece localități și pentru cei care se află sub controlul regimului separatist. 

Solicitarea premierului vine după ce acesta a traversat fluviul Nistru cu bacul, alături de câteva zeci de localnici, care utilizează acest mijloc de transport în fiecare zi.

„Trebuie adoptate toate măsurile necesare ca oamenii și mijloacele de transport să circule în siguranță, inclusiv pe timp de iarnă, atunci când apa Nistrului îngheață sau în perioadele când nivelul apei din râu scade”, a declarat prim-ministra.

Feribotul este vital pentru locuitorii din zece localități aflate sub controlul autorităților constituționale din platoul Cocieri al raionului Dubăsari. 

În perioada blocajului impus de Tiraspol, potrivit unei investigații BIRN, înconjurați de posturi militare, locuitorii de pe malul estic al Nistrului au devenit din ce în ce mai dependenți de bac pentru a traversa râul.

Cu toate acestea, capacitatea vehicului este limitată la 30 de vehicule. Pe măsură ce cererea pentru acest serviciu a crescut, cozi lungi s-au format pe ambele părți ale râului, iar vehiculele au așteptat și până la trei-patru ore pentru îmbarcare.

Locuitorii care sperau să prindă primul feribot de pe malul estic, pentru a prinde bacul de la  07:15, stăteau la coadă încă de la orele 5 dimineața. Printre pasageri se numărau și mulți bolnavi și vârstnici cu nevoi medicale complexe.

Bacul transportă anual 110.000–120.000 tone de mărfuri și 100.000 – 110.000 de cetățeni de pe un mal pe altul.

Ilie Gulca
24/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii