Idno.md, platforma care va facilita accesul la datele guvernamentale deschise

Anticoruptie.md
08/09/2016

Platforma online www.idno.md, dezvoltată pentru a facilita accesul la datele guvernamentale deschise, a fost lansată joi, 8 septembrie. Proiectul se bazează pe reutilizarea datelor publice despre companiile înregistrate în Republica Moldova, prezentându-le într-un mod prietenos utilizatorilor. Astfel, oricine ar putea să le analizeze și proceseze.

IDNO.MD este un proiect social care combină datele despre 215.000 de companii și peste 400.000 de fondatori. Tot aici, utilizatorii mai pot găsi detalii despre profilul companiilor care include date despre locație, forma organizatorico-juridică, conducători, fondatori, genuri de activitate, adresa juridică, IDNO (cod fiscal), data înregistrării, statutul, genurile de activitate licențiate și nelicențiate; istoricul companiei cu toate modificările care au avut loc; infografice interactive etc.

Platforma este dedicată atât consumatorilor care pot găsi informații despre compania de la care va procura servicii sau produse, cât și antreprenorilor care pot afla mai ușor cu cine fac afaceri și dacă în spatele companiilor nu sunt interese ascunse. Totodată, site-ul ar putea deveni un instrument și pentru jurnaliști. 

Proiectul este lansat de către organizația cehă Transition Online (reprezentată în Moldova), cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe și National Endowment for Democracy.

Anticoruptie.md
08/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii