Igor Dodon îl readuce în Parlament pe Adrian Lebedinschi

Julieta Saviţchi
18/10/2021

Avocatul Adrian Lebedinschi este candudatul supleant de pe lista Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor cu dreptul de intra în posesia mandatului de deputat după retragerea lui Igor Dodon.

Adrian Lebedinschi a candidat la funcția de deputat pe locul 26 de pe lista PSRM la legerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, dar nu a reușit să acceadă în parlament. La alegerile locale din 14 iunie 2015, a fost ales consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea PSRM. După ce socialistul Ion Ceban a renunţat la mandatul de deputat în favoarea celui de consilier, Adrian Lebedinschi, fiind următorul pe lista de candidați supleanți, a ajuns în Parlament.

Următorul mandat de deputat Lebedinschi l-a obţinut în urma alegerilor din februarie 2019. El a fost ales deputat și pe lista de candidați a PSRM în circumscripția națională, deținând poziția 25 în listă.

Adrian Lebedinschi a fost preşedintele Comisiei de anchetă pentru investigarea atacurilor raider asupra unor bănci și companii de asigurări din perioada 2010–2012, instituită de Parlament în iulie 2020. În raportul prezentat în plenul Parlamentului, au lipsit numele principalilor figuranți, Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc, pe motiv că parlamentarii nu ar avea dreptul să învinuiască pe nimeni.  

Familia deputatului PSRM Adrian Lebedinschi a obținut în anul 2020 venituri de peste 3,2 milioane de lei. Aceasta mai deține două terenuri în valoare de 116 mii de lei și un apartament de 220 de metri pătrați, care costă 57.500 de euro. Familia lui Lebedinchi are și două automobile care valorează aproape 29 de mii de euro. Aceasta mai deține cote părți în patru companii, ce valorează 12 mii de lei.

Fostul preşedinte Igor Dodon a anunţat, luni, că renunţă la mandatul de deputat pe motiv că nu se regăseşte în actualul Parlament.

Julieta Saviţchi
18/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii