Igor Dodon trebuie să-și ceară scuze de la Maia Sandu, pentru afirmații sexiste din campania electorală

Crina Dumitriu
13/02/2021
Colaj CIJM

Fostul președinte Igor Dodon trebuie să-și ceară scuze de la președinta Maia Sandu pentru afirmații sexiste pe care le-a făcut în campania prezidențială.  Recomandarea vine de la Consiliul de Egalitate, care, la sesizarea depusă de Platforma Egalitate de Gen, a constatat că Igor Dodon a admis, în cadrul a două emisiuni „Președintele răspunde” afirmații sexiste la adresa oponentei sale din campania electorală.    . 

IPN. scrie că Platforma Egalitate de Gen a sesizat Consiliul întrucât, la 23 octombrie 2020, în cadrul emisiunii online „Igor Dodon Răspunde”, Igor Dodon, a etichetat-o în mod discriminator pe contracandidata sa, Maia Sandu, pe motivul că aceasta nu are copii: „Contracandidații mei, care mâine își iau rucsaciocul și au șters-o din țară. Li-i totuna și de mamă și de tată” și „sunteți pentru acei candidați care n-au copii și nu vor să mai aibă”. Platforma Egalitate de Gen a considerat afirmațiile lui Igor Dodon drept sexiste și discriminatorii față de oponenta sa, politiciana Maia Sandu și, în general, față de toate femeile din Republica Moldova cu situație similară. A avea sau nu copii este doar un detaliu din biografia unei persoane, cert unul de interes public în cazul unei persoane publice, dar acesta nu definește personalitatea și aptitudinile profesionale.

Totodată, în cadrul unei alte emisiunii „Igor Dodon Răspunde”, din 13 noiembrie 2020, Igor Dodon a declarat: „A treia diferență, valorile, pentru ce noi pledăm, eu pledez pentru niște lucruri care sunt proprii la marea majoritate…care sunt valorile oponentei mele? Acolo sunt zero valori, în afară de asta cum poți vorbi cu o persoană care în viața ei nu a avut familie și nimic nu a avut, care merge la marșurile acestea prin Chișinău, care detestă istoria noastră”. El a mai spus: „eu am încercat în biroul președintelui anul trecut, așa am strâns-o într-un colț și am spus doamna Maia Sandu ce ești așa speriată, hai să ne întâlnim cu soția și cu copiii. Doamne ferește”.

Decizia Consiliului poate fi contestată în decurs de 30 de zile de la data comunicării, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Igor Dodon a fost vizat în mai multe decizii ale Consiliului pentru Egalitate, dar nu și-a cerut niciodată scuze.  
 

Crina Dumitriu
13/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii