Igor Grosu: Republica Moldova își dorește un contract avantajos cu Gazprom. Rusia presează prin „arma energetică”

Mădălin Necșuțu
12/10/2021
MoldovaGaz

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, luni seara într-o emisiune de la Pro TV Chișinău că Republica Moldova încearcă să obțină condiții similare cu cele din contractele precedente cu Gazprom, dar că în acest moment negocierile nu sunt deloc ușoare cu Moscova.

„Ne dorim semnarea unui contract cu Gazprom până la sfârșitul lunii, la un preț bun, ceea ce ar însemna continuarea condițiilor contractului pe care l-am avut până acum. Discuțiile continuă. Gazprom a readus în discuție un subiect mai vechi, o datorie istorică a părții drepte a Nistrului, nu vorbim de cea a regiunii transnistrene, de 450 de milioane [de dolari -n.r.] care nu este clar cum s-a format în timp. E nevoie de răbdare și calm. Nu este niciun pericol de a rămâne fără energie electrică. Așa-numita avertizare a Cuciurganului nu are substrat”, a spus președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.

În emisiunea aminitită, Igor Grosu a mai precizat că guvernul se gândește la subvenții pentru categoriile sociale vulnerabile în fața viitoarelor scumpiri la gaze pentru consumatorii finali. Anterior, MoldovaGaz a anunțat că va cere ANRE ajustarea în creștere a tarifului pentru consumatorii finali cu 35%.

În eventualitatea în care nu se va ajunge la un consens cu Moscova, Republica Moldova ar mai avea și alte alternative. „Guvernul deja pregătește și scenarii de compensare a cheltuielilor celor cu venituri mici. Ne dorim relații pragmatice cu Federația Rusă. Contextul internațional este de așa natură că prețurile au înnebunit. Noi sperăm să-i convingem că suntem un plătitor corect. Ne dorim continuarea acestui contract. Sunt analizate și opțiunile de alternativă, în cazul în care nu se va reuși. Inclusiv din proximitate, România, Ucraina, problema nu este în căile de furnizare, ele sunt mai multe. Acum cel mai important este să negociem volumul și să-l putem aduce la timp”, a menționat Igor Grosu.

Cu toate acestea, specialiștii în energetică din România sunt de părere că nu doar prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa efectivă a gazelor. România nu va putea importa din toate conductele la care este racordată nici măcar propriul necesar de gaze. Cu toate acestea, din punct de vedere tehnic gazoductul Iași-Chișinău este funcționabil și teoretic poate transporta nevoia actuala zilnică de consum de gaze pentru Republica Moldova.

Negocieri dure din partea Moscovei

În prezent, Republica Moldova poartă negocieri cu Gazprom, iar vicepremierul Andrei Spânu, susține că acestea sunt dificile, întrucât partea rusă a readus în actualitate subiectul datoriilor istorice pe care le are Republica Moldova față de concernul rus de circa 450 de milioane de dolari și implementarea Pachetului Energetic III din Acordul de Asociere cu UE ce presupune liberalizarea pieței și utilizarea sistemului de transport al gazelor în Republica Moldova că către orice furnizor care intră pe piață.

Pe de altă parte, expertul pe probleme energetice, Victor Parlicov, a declarat că lipsa evoluțiilor pe subiectul contractului de achiziție a gazului este o încercare a Gazprom-ului de a da lecție politică Repulicii Moldova.

„A existat un element de pregătire a acestei crize din partea Federației Ruse și a regiunii transnistrene. Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a achiziționat rezerve de cărbune și a trecut, parțial, pe cărbune. Dar cărbunele trebuie plătit, spre deosebire de gaz, care vine acolo, practic, gratuit. Este o încercare de a da o lecție politică, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice direct. Gazprom a demonstrat ca vrea să discute cu premierul sau cu președintele”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Republica Moldova este în acest moment dependentă 100% de gazele rusești, iar piața mondială a gazelor a ajuns la prețuri extrem de ridicate în prezent. Chișinăul plătește actualemente 790 de dolari pe mia de metri cubi.

Mădălin Necșuțu
12/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii