Igor Popa, propus la șefia Procuraturii municipiului Chișinău

Anticoruptie.md
19/03/2016
Igor Popa. Foto: CIJM

Igor Popa, care timp de mai mulți ani a condus Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei, a fost propus la funcția de șef al Procuraturii municipiului Chișinău. Decizia a fost luată vineri, 18 martie, în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Acum, candidatura acestuia urmează să fie aprobată sau respinsă de Eduard Harunjen, procurorul general interimar. 

„Consiliul Superior al Procurorilor a ținut cont și de informațiile apărute în presă despre fiecare candidat. Aceste informații au fost confruntate cu datele de la SIS și altele”, a declarat Mircea Roșioru pentru Ziarul Național

Singurul contracandidat al lui Igor Popa a fost Nicolae Geru, șeful Procuraturii sectorului Centru. Igor Popa a fost desemnat să asigure interimatul la şefia Procuraturii municipiului Chişinău imediat ce a exprirat mandatul lui Ion Diacov. 

La sfârșitul anului 2015, atunci când a fost vizat în cadrul unei anchete a portalului Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, Igor Popa nu a afirmat, dar nici infirmat că vrea să candideze pentru acest post. Procurorul a fost acuzat în repetate rânduri că a pornit dosare penale la comandă. Portalul Anticoruptie.md a amintit despre cele mai răsunătoare cauze pe care le-a instumentat omul legii şi a relatat care a fost finalitatea acestora, dar şi cum, în pofida criticilor, a fost avansat în funcţii importante.

Igor Popa se poate lăuda cu o carieră de invidiat, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat. Şi-a început activitatea la 25 de ani în calitate de anchetator în Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei. Din 2002 până în 2010 a ocupat mai multe funcţii importante în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, ajungând şeful subdiviziunii.

Anume în această perioadă omul legii a ajuns în atenţia opiniei publice, el şi subalternii săi fiind cei care s-au ocupat de dosarele mai multor politicieni incomozi. La fel de multe critici a atras şi în aprilie 2009, fiind în fruntea unui grup de procurori care s-a ocupat de evenimentele de atunci.

După ce a revenit la Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei în calitate de şef, Igor Popa a fost criticat pentru că subalternii săi pornesc dosare penale activiştilor incomozi. Pe lângă funcţia de procuror, acesta este şi membru al Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei, instituţie prin care, obligatoriu, trec toţi viitorii judecători şi procurori, dar şi membru al Colegiului de calificare al procurorilor.

O altă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice realizată în parteneriat cu Ziarul de Gardă arată că după ce a ajuns la şefia Pro­cu­ra­tu­rii Râş­cani în 2012, Popa s-a mutat în 2013 în casă nouă, procurându-şi un apar­ta­ment de 123 metri pătrați, a cărui valoare de piaţă depă­şeşte un milion de lei, mult peste sala­riul său anual, care a ajuns la doar 113.000 de lei în 2013. Soţia lui Igor Popa, Ala Popa, este avo­cată.

Anticoruptie.md
19/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii