„Îl voi suna pe Krasnoselski”. Gavrilița, despre relația cu Tiraspolul în contextul crizei energetice

Ilie Gulca
19/10/2021
Premierul Natalia Gavrilița

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat marți că va vorbi cu liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, despre problema asigurării tuturor cetățenilor cu gaz natural. În același timp, responsabilul Tiraspolului de relațiile externe, Vitali Ignatiev, a denunțat faptul că „partea moldovenească” a solicitat Transnistriei să se adreseze Rusiei în problema gazului natural.

„Am planificat o discuție telefonică cu Vadim Krasnoselski să vedem cum vom depăși această criză. Trebuie să găsim soluții și să asigurăm toți cetățenii R. Moldova să treacă cu bine prin această iarnă, inclusiv cetățenii din regiunea transnistreană”, a declarat prim-ministra în cadrul conferinței de presă susținută marți despre problema gazului.

În cadrul aceleiași conferințe, prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița a infirmat că ar fi solicitat lui Vadim Kransnoselski sprijin în cadrul negocierilor cu Federația Rusă.

De partea cealaltă, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a spus după întrevederea de luni a reprezentanților politici în cadrul Biroului OSCE din Chișinău că autoritățile moldovenești, în loc să discute despre „criza transportului”, situația generată de interdicția mașinilor cu numere transnistrene în traficul internațional, a solicitat Transnistriei să adreseze Rusiei în problema gazului.

„Nu știu de ce partea moldovenească a solicitat imediat de la noi să ne adresăm Rusiei în problema gazului. Unde e transportul auto și deciziile protocolare și unde de subiectul gazului?”, a spus Ignatiev.

Una dintre problemele invocate în negocierile dintre Chișinău și Gazprom este problema datoriilor pe care le are Tiraspolul. Tiraspolul nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, de peste 7 miliarde de dolari, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Potrivit unui raport al concernului rusesc din septembrie 2018, datoria Moldovagaz față de Gazprom constituia peste 6 miliarde de dolari.

Peste 90% din această datorie o constituie datoria SAD Tiraspoltransgaz față de Gazprom. 

Moldovagaz a contractat pentru octombrie curent de la gigantul rusesc, Gazprom, 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

„Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz”, a precizat societatea Moldovagaz.

În consecință, Moldova este obligată să identifice surse suplimentare pentru a rezolva această problemă.

Ilie Gulca
19/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii